2018-05-31 08:09:03• hírek • Bede Emőke

Önkéntes tűzoltócsapatok nélkül maradnak a települések?

A Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) kihelyezett ülést tartott szerdán, ezúttal Sárközújlakon ültek össze a tagok, illetve több település meghívott polgármesterei.

Nem véletlenül kérték fel a sárközi, egri, apai, batizi, halmi, aranyosmeggyesi, mikolai, avasújvárosi, kökényesdi és túrterebesi polgármestereket, hogy vegyenek részt a szerdai ülésen, ugyanis ezen települések egyike sem jelezte eddig abbéli szándékát, hogy szeretne a továbbiakban önkéntes tűzoltósági csapatot működtetni.
 

Sajnos gyakori jelenségről van szó, a megye több településén is ugyanez a helyzet, annak ellenére, hogy a szükséges dokumentációk leadási határideje hamarosan lejár. Mint arról egy korábbi tűzoltósági sajtótájékoztatón Nicolae Dima, az ISU vezetője beszámolt, ennek oka főként abban keresendő, hogy az önkormányzatok anyagi okok miatt nem tudják biztosítani mindazokat a felszereléseket, melyek szükségesek az önkéntes tűzoltócsapat létrehozásához, pl. megyei szinten a községek csak 26 tűzoltóautóval rendelkeznek, holott minden településen kellene lennie egynek. Akkor Dima azt ígérte, igyekeznek majd közös nevezőre jutni annak érdekében, hogy a települések legtöbbje ne maradjon védtelen a tűzesetekkel szemben.
 

Szerdán ennek érdekében is tettek előrelépéseket, ugyanis a parancsnok arra kérte a települések vezetőit, állítsanak össze egy jelentést a mostani felszerelésekről, majd juttassák azt el az ISU-hoz. Már csak azért is, hogy lehessen tisztán látni, ki milyen bevethető eszközökkel rendelkezik, és milyen területeken vannak a legnagyobb hiányosságok.
 

A sárközi polgármester emellett azon javaslatának adott hangot, hogy az általa irányított városban alakítsanak ki tűzoltósági állomást. Piricsi Arthur akár egy épületet is fel tudna ajánlani ennek érdekében, s mindez azért is volna különösen előnyös, mert így jelentősen lerövidülhetne a bevetési idő, azaz életek és értékek is nagyobb eséllyel menekülhetnének meg. A jelenlevők megegyeztek abban, hogy közösen fognak dolgozni a probléma megoldásán, hiszen mindenki számára előnyös lenne egy jól működő önkéntes tűzoltósági rendszer kialakítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: