2016-03-19 21:03:21• hírek • MTI

Öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

A török hatóságok Ankarában és Isztambulban is fokozták a biztonsági intézkedéseket a kurd tavaszünnep, a március 21-én beköszöntő newroz közeledtével, amelyet a törökországi kurdok hagyományosan nemzeti azonosságuk megerősítésére használnak, jogaik bővítését követelve.

Öngyilkos merénylő robbantott szombaton Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében, a robbanás a merénylőn kívül négy ember halálát okozta - közölte a város kormányzója.

A terrorcselekményben további 36-an sebesültek meg, köztük legalább három izraeli állampolgár.

Szemtanúk szerint az emberek futva menekültek a környékről, s a városrész felett rendőrségi helikopterek köröztek.
A rendőrség lezárta a környéket, ahol még tart a helyszínelés.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó elmondta, hogy a merényletet egy helyi kormányhivatal épülete előtt hajtották végre a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi), amelyen számos kávézó, étterem és külföldi konzulátusi épület is található. Szavai szerint az egyik súlyos sebesült a kórházba szállítás után életét vesztette, így nőtt a halálos áldozatok száma a korábban közölt négyről ötre.

A politikus ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a lakosságot: azt mondta, hamisak azok a híresztelések, hogy újabb merényletekre kell számítani a város más részein.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a sebesültek közül heten súlyos állapotban vannak, s a 36 sebesült harmada külföldi.

Idő előtt robbantotta fel magát

Egy magas rangú tisztségviselő közlése szerint a nyomozás első eredményei azt mutatják, hogy az Iszlám Állam vagy az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) követte el az isztambuli merényletet. Az illetékes azt mondta, hogy a támadót rendőrök akadályozták meg abban, hogy az eredeti célpontjánál robbantsa fel magát, és végül "félelmében" idő előtt léptette működésbe a testére rejtett pokolgépet.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a merényletre reagálva azt hangoztatta, hogy országa minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot. Cavusoglu az iráni vendégével, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott. Ahmet Davutoglu miniszterelnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze.

A német külügyminisztérium a merénylet után néhány órával arra szólította fel az Isztambulba látogató turistákat, hogy maradjanak szállodájukban. Törökországban már eddig is nagy volt a feszültség, miután az elmúlt hetekben két autóbombás merényletet is elkövettek Ankarában, és mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget.

Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, akkor 28-an haltak meg.

Múlt vasárnap pedig egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, s a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: