2009-10-16 11:49:04• hírek • MTI

Öngyilkos magyarok

A magyarok vezetik az öngyilkossági statisztikát Nyugat-Romániában - írja a Nyugati Jelen című aradi napilap pénteki számában.

Stelian Crisan, az Arad Megyei Igazságügyi Orvosszakértői Szolgálat vezetője a lapnak elmondta, hogy a megyében az öngyilkosságok számát tekintve jelentős változások nem történtek az utóbbi években, az azonban szembetűnik, és évtizedes tapasztalat, hogy a magyarlakta településeken sokkal többen dobják el maguktól az életet. Évente átlagosan 100 öngyilkosság történik Arad megyében. A települések tekintetében a tragédiák leggyakrabban Pécska (Pecica), Nagylak (Nadlac), Tornya (Turnu), Vadász (Vanatori) környékén és általában a magyar falvakban következnek be. Arad megyében az esetek 80 százalékában az áldozatok hagynak valamilyen búcsúlevelet családjuknak.
A szomorú események száma akár nőhet is a téli hónapokban. A szakemberek szerint ugyanis ilyenkor - főként a hirtelen jövő hideg idő hatására - érzékenyebbé válnak az emberek.

Romániában országos viszonylatban azokban a megyékben történik a legtöbb öngyilkosság, ahol a magyar lakosság van többségben. A 2008-as év végén készített statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb öngyilkosságot Hargita, Kovászna és Szatmár megyében követték el. Az országos átlag: 12,9 öngyilkos 100 ezer lakosonként. Ez a ráta Arad megyében tavaly 15,2 volt, Temesben 11,5, Hunyad megyében 14,4, Hargita megyében pedig a legmagasabb: 28,8.
Crisan szerint az 1989-es forradalom után az 1990-1991-es években tapasztalható volt egy közel 40 százalékos visszaesés az öngyilkosságok számát tekintve, ami rekordnak számít.


2008-ban az öngyilkosságok tekintetében Hargita, Kovászna és Szatmár megye vezetett
2008-ban az öngyilkosságok tekintetében Hargita, Kovászna és Szatmár megye vezetett


Ami az elkövetési módokat illeti, az öngyilkosok 75 százaléka a kötelet választja, a szándékos önmérgezés 9 százalékos, illetve a magasból történő leugrás 5,5 százalékos arányt tesz ki. Az elkövetők több mint fele férfi.

A szakember úgy véli, hogy a jelenség tanulmányozásánál általában megfeledkeznek azokról, akiknek nem sikerült véghezvinniük öngyilkos tervüket. Pedig ők potenciális áldozatok, bármikor újra megkísérelhetik az öngyilkosságot. "Az öngyilkosságot mint társadalmi jelenséget nem lehet teljesen megszüntetni, de olykor meg lehet előzni, ez viszont csak egy országosan kialakított rendszeren belül lehetséges. Az iskolákban például alkalmanként lehetne bizonyos pszichológiai teszteket elvégeztetni a gyerekekkel. Persze burkolt kérdésekkel. A válaszok alapján a szakember azonnal észreveheti, ha baj van, esetleg ha a gyermek depresszióra, önpusztításra hajlamos" - nyilatkozta a Nyugati Jelennek Crisan.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: