2012-08-20 13:18:54• hírek • MTI

Öngyilkos lett Tony Scott hollywoodi filmrendező

Tony Scott amerikai filmrendező, egyebek közt a Top Gun (1986), Az utolsó esély (1995) és a Kémjátszma (2001) című nagysikerű filmek alkotója vasárnap (helyi idő szerint) nem sokkal dél után a mélybe vetette magát egy hídról Los Angeles egyik kerületében, San Pedróban.

Tony Scott, a háromszoros Oscar-jelölt Ridley Scott hét évvel fiatalabb öccse, majd üzlettársa 1944-ben született az angliai North Shieldsben. A kamerák előtt 16 évesen jelent meg először A fiú és a bicikli című rövidfilmben, amely Ridley első filmje volt. A Royal College of Art hallgatójaként szerzett diplomát, festő szeretett volna lenni, azonban Ridley hatására beleszeretett a filmek világába és elhatározta, kipróbálja magát a kamera másik oldalán is, a rendezői székben. A Ridley Scott Associates égisze alatt debütált a televízióban egy Henry James adaptációval, de valójában ekkor már mozit szeretett volna rendezni. Anne Rice: Interjú a vámpírral című novellája izgatta, de az MGM 1982-ben rábeszélte Az éhség forgatására, amely majdnem bukás volt.

A csalódás hatása alatt néhány évre visszatért a reklámok forgatásához. 1985-ben következett be a várva várt fordulat, amikor Don Simpson és Jerry Bruckheimer producerek felkérték, hogy készítsen egy filmet Tom Cruise főszereplésével. Az ajánlatot éppen reklámfilmes előéletének köszönhette, ugyanis a svéd autógyártó óriás, a Saab számára készített reklámja, melyben a Saab 900 versenyre kel egy elegáns sugárhajtású repülővel, már a Top Gun hangulatát idézték. A Top Gun 1986-ban került a mozikba és Tom Cruise-t egy csapásra a csillagok közé repítette.

Tony Scott pályája során együtt dolgozott Eddie Murphyvel a Beverly Hills-i zsaru 2-ben, a Mint a villámban újra Tom Cruise-zal és különösen Denzel Washingtonnal forgatott szívesen, akivel összesen öt filmen dolgoztak közösen. Közülük Az utolsó esély, A hajsza a föld alatt és A száguldó bomba voltak a legnépszerűbbek.

Rendezői karrierje mellett Ridleyvel számos film producerekén is feltűnt. Többek között a 2005 és 2010 között futó Gyilkos számok című televíziós sorozat, A szupercsapat Liam Neesonnal, Bradley Cooperrel a főszerepben, vagy a 2011-ben bemutatott Fehér pokol, szintén Liam Neesonnal, fűződik a nevéhez. De ő volt a producere az idén bemutatott sikerfilmnek, a Prometheus című sci-finek is, amely 327 millió dolláros nyereséget könyvelhetett Ridley Scott rendezésében.

Öngyilkos lett a filmrendező

"Ahogy öregszem, egyre fiatalabb leszek. De rettegek, hogy egyszer elveszítem az eredetiség ízét. Akár tetszik neked egy film, akár nem, amíg engem megfizetnek azért, hogy kísérletezzek, folytatni fogom" - mondta az őt faggató újságíróknak. Egy interjúban a Hajsza a föld alatt című filmje bemutatója előtt így nyilatkozott: "Egész karrierem során megpróbáltam elkerülni a filmtrükköt igénylő jelenetekhez a CGI-technikát, akár repülőről, akár autóról, akár vonatról volt szó, mert számomra a dráma és a színészi játék adja a valóságot és a profizmust. Imádom, amit csinálok."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: