2019-08-21 09:19:19• hírek • Bede Emőke

Önfeledt pancsolás vagy vakmerő hűsölés? Kiskamaszok a Szamos vizében

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt rázta meg Szatmárnémetit annak a mindössze 13 éves fiúcskának az története, aki a pajtásaival való játszadozás során beleesett a Szamosba, majd a hullámokból már csak élettelen teste került elő.

Sajnos nem ez az első eset ezen a nyáron, melyben kiskorú lelte halálát a Szamosban. Két hónappal ezelőtt egy ugyancsak 13 éves fiú fulladt bele a folyóba Szamoskrassó közelében. Őt három napon át keresték az ISU munkatársai. Noha azt gondolnánk, hogy egy-egy ilyen eset hatására csökken a gyerekekben a vágy, hogy a békésnek látszó, ámde veszélyes Szamosban pancsoljanak, viszont nagyon úgy tűnik, ez koránt sincs így. Az egyik olvasónk által szerkesztőségünkbe eljuttatott felvétel szerint öt kamaszfiú ugyanazon a Sárga híd melletti partszakaszon pancsol önfeledten, ahol júliusban a 13 éves gyerek is életét vesztette. A fiúk egyszer nyakik merülnek, máskor összekapaszkodva úsznak a kiszámíthatatlan vízben, szemmel láthatóan kitűnően szórakoznak. Vajon eszükbe jut, hogy a móka könnyen rémálommá válhat?Mivel a meggondolatlan fürdőzés pedig évről évre szedi áldozatait, a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség több jó tanácsot is megfogalmazott mindazok számára, akik a vízben vészelnék át a forró, nyári napokat.


Mint írják, csak az úszásra és fürdőzésre kijelölt helyeken szabad vízbe menni, annál is inkább, mivel máshol könnyen magával ragadhatnak az erős hullámok és a sodrás. Kerülni kell a iszapos és köves medrű vizeket, de azokat is, melyekben a növényzet vagy a kóbor faágak veszélyt jelenthetnek a csobbanókra. A „vagánykodás” sosem vezet jóra: ne ugorjunk a vízbe hidakról, sziklákról vagy egyéb magaslati pontokról, hiszen ezek végzetes fej- vagy gerincsérüléshez vezethetnek. Felhevült testtel ne vessük magunkat a hideg vízbe, illetve kerülendő az ittas állapotban való fürdőzés is. Szív- és érrendszeri, légző- valamint mozgásszervi betegségben szenvedők sose fürdőzzenek egyedül! Ezen tanácsokat akkor is tartsuk szem előtt, ha tapasztalt úszók vagyunk, hiszen egy folyó vagy tó könnyen tartogathat olyan nem várt meglepetéseket, melyekkel egy medencében nem találkoztunk korábban. Végül, de nem utolsósorban ne csak magunkra, de egymásra is vigyázzunk: ne habozzunk segítséget kérni, ha környezetünkben valaki bajba került.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: