2010-12-08 14:25:56• hírek • Póti Orsolya

Ön mennyit költ az ünnepi ajándékokra?

Románia lakosságának háromnegyede semmit sem költ ünnepi ajándékra, és azok akik örömet akarnak szerezni szeretteiknek jóval kevesebb összegből teszik, mint az elmúlt években - derült ki a Wall Street Journal Europe és a GfK csoport által végzett felmérésből.

Az ünnepek közeledtével végzett felmérésekből kiderül, hogy a lakosságot bizony aggasztja a munkanélküliség és a válságból való lassú kilábalás, ezért sokan jól megfontolják, hogy mire költik pénzüket. A pénzhiány a közelgő ünnepekre is rányomja bélyegét, hiszen az ünnepi menü is jóval szerényebb lesz, és sokaknak a karácsonyfát is mellőzniük kell.

Románia lakosságának 35 százaléka semmit sem költ ajándékokra; 44, 65 százaléka a lakosságnak 1-50 euró között költekezik, 11, 9 százalék 50-100 euró között, 6,73 százalék 100-250 euró között, és 1,51 százaléka a lakosságnak 250-500 euró között vásárol ünnepi ajándékot - derült ki a Wall Street Journal Europe és a GfK csoport reprezentatív felméréséből, amelyet tizenhat európai országban végeztek el.

Az európai országokban, így Romániában is a legkedveltebb karácsonyi ajándékok a ruhák és egyéb kiegészítők. Európai szinten a második legnépszerűbb ajándék a játék, ezt követik a könyvek, majd a kozmetikumok, parfümök. Élelmiszercsomagot és italt a válaszadók 16 százaléka vásárol ajándékba. Egy londoni marketing igazgató, Jean Collins szerint a ruhák és kiegészítők azért kerültek előtérbe, mert  megkaphatóak elérhető áron, és igazán megfelelnek a célnak. A könyvkereskedők bánatára a könyvek lecsúsztak az ajándékozási listáról, ugyanis az európaiak nagy része szívesebben vásárol IpoN-t, fényképezőgépet és egyéb elektrotechnikai terméket .

Az eredmények tanúsága szerint a leggyakrabban választott helyszínek a bevásárlóközpontok, áruházak, szuper- és hipermarketek: az európaiak hatvan százaléka itt szerzi be az ajándékokat. A 2007-es felméréshez Európában képest közel 3 százalékkal nőtt az internetes vásárlók aránya, a románok 65 százaléka online shopokból akar meglepetést vásárolni.

Vajon szerényebb lesz a karácsony a szatmári otthonokban is? Az itt élők közül ki mennyi összeget szán az ünnepi ajándék megvásárlásra? Továbbá arra is kíváncsiak lennénk, hogy milyen ajándékokat részesítenek előnyben? Önök szerint nagyobb hatása van a saját kezűleg elkészített meglepetéseknek, vagy ilyenkor ideális drágább ajándékokkal meglepni szeretteinket? Várjuk olvasóink véleményét, hozzáaszólásait!



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: