2007-05-04 19:13:44• hírek • Szatmár.ro

Ön kövér? Most leellenőrízheti!

koverA kritikusok szerint az alábbi összeállítás alternatív magyarázatok gyűjteménye

A szakemberek jól tudják, hogy nem csupán a sütemények, a csokoládé és a cukorkák tehetők felelőssé a világméretű járvány miatt. Összetett problémáról van szó, a jövőt a kutatók sem látják, tegyük hozzá: sajnos. Mindazonáltal szükség volna valamilyen megoldásra, mivel komoly problémákkal fog szembenézni az emberiség a nem is olyan távoli jövőben.

A kritikusok szerint az alábbi összeállítás alternatív magyarázatok gyűjteménye, amit az olvasók rutinosan át fognak olvasni. Egy kissé olyan hangulata van ennek a listának, mint ha a szerzők mindent meg tettek volna azért, hogy az emberek ne aggódjanak amiatt, hogy nem esznek kevesebbet a kelleténél, és nem mozognak sokkal többet. Az élelmiszergyártókról pedig egy szó sem esik, pedig sok esetben félrevezetik és reklámfogásokkal manipulálják a fogyasztókat, különösen a gyermekek felé irányuló marketing kérdőjelezhető meg.

Az Alabama Egyetem kutatója, David Allison 19 szakembert hívott meg az Egyesült Államokból, Kanadából és Olaszországból, hogy összeállítsák ezt a listát. Több mint száz tanulmányt néztek át, amelyek a túlsúllyal, ennek okaival, a testmozgással és a táplálkozással foglalkoztak, végső esszenciaként az alábbi tízes listát állították össze.

1. Nem megfelelő alvás - csökken az átlagos alvásmennyiség mértéke, ez az alvásmegvonás nagyon sok tanulmány szerint növeli a testsúlyt.

2. Romlik a belső elválasztású mirigyek működése, aminek sok tanulmány szerint a különféle élelmiszerekben található összetevők az okozói, ugyanis megváltoztatják a test zsírtartalmának az arányait.

3. Kellemes hőmérséklet - a légkondicionáló, illetőleg a fűtés korlátozza a kalóriaégetés, ugyanis a test nincs rákényszerítve az izzadásra nagy melegben, illetve didergésre nagy hidegben.

4. Kevesebb dohányzás - a kevesebb cigaretta egyrészt feltétlenül egészségesebb, másrészt meghozza az étvágyat, többet eszünk, illetőleg a nikotinelvonás miatt apró nassolásokkal jutalmazzuk "meggyötört" lelkünket.

5. Gyógyszerek, amelyek testsúlynövekedést okoznak.

6. A népességben bekövetkező változások - ez a pont az Egyesült Államokra vonatkozik, ahol a statisztikai adatok szerint nőtt a középkorúak korosztálya, illetőleg nőtt a latin származásúak aránya, akiknek a körében sokkal több túlsúlyos található.

7. A nők idősebb korban szülnek - tanulmányok arról számolnak be, hogy összefüggés található a gyermekek testsúlya és a szülő édesanyák kora között, az adatok szerint az idősebb édesanyák gyermekeinek nagyobb a testsúlya.

8. A terhesség alatt bekövetkező genetikai hatások.

9. A természetes kiválasztódás, mely szerint az elhízott emberek túl akarják élni a sovány embereket.

10. Válogatós párok, vagyis mindenki a hozzá hasonlóval - ez azt jelenti, az emberek a legtöbb esetben olyan párt választanak maguknak, akiknek a testtípusa hasonlít az övéhez, ami a statisztikai adatok szerint oda vezet, hogy a népesség fokozatosan a túlsúly irányába mozdul el.

Ez a tíz pont természetesen nem szentírás, tehát nem úgy kell értelmezni a 4. pontot, hogy kezdjünk el dohányozni, mivel a cigaretta csökkenti az étvágyat, ezáltal csökkenhet a testsúlyunk. A kutatók nyilatkozatban közölték, hogy semmilyen élelmiszergyártó vagy forgalmazó nem finanszírozta a kutatást. Való igaz, hogy egyetlen olyan pontot sem találunk, amely az egészségtelen táplálékokra hívja fel a figyelmet. Holott eddig azt hallottuk, hogy az elhízás leküzdésének két pillére van: az egyik a megfelelő táplálkozás, a másik az elegendő mozgás.

Stop 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: