2016-06-15 15:59:04• hírek • Szatmár.ro

Omlásveszély - több tábla is a veszélyre figyelmeztet a Május 14 negyedben található tömbház környékén

Többször is megvizsgálták azt a kétemeletes épületet, amelyet szerdára elkerítettek és a nap folyamán kikerült a környékére az omlásveszélyre figyelmeztető tábla is. A szakértők omlástól félnek, emiatt pedig a lakóknak sem nyugodtak az éjszakáik.

Az 1970-es árvíz után épült a szóban forgó, Május 14 lakótelepen található tömbház, amelyben nyolc lakás van, na meg az alsó szinten egy szórakozóhely üzemel. A dolog egy részben megrepedt oszlopból indult, majd jöttek a vizsgálatok, a szakértők és megállapították az omlásveszélyt. A lakókat hidegzuhanyként érte a megállapítás, miszerint bármikor összedőlhet az otthonuk. S bár nagyon megijedtek, a legtöbben nem tettek eleget az ajánlásnak, miszerint el kellene hagyniuk a veszélyesnek ítélt épületet. A földszinten működő kocsma is nyitva tart, saját felelősségre, csak a vendégeknek kell kerülgetniük az épülettől elvileg mindenkit távol tartó bójákat.

Szerda délben a környékre kikerültek a táblák is, amelyek az omlásveszélyre figyelmeztetnek. A polgármesteri hivatal által megbízott cég helyezte ki ezeket több oszlopra is.

Mint a tömbház adminisztrátorától megtudtuk, az omlásveszély híre azért is volt meglepetés, mert néhány éve leszigetelték a külső falakat, két évvel ezelőtt pedig egy építész is megnézte az épületet és nem talált gondot. A legfrisebb vizsgálatok azonban igen: a tartóoszlopokkal van baj. "Valószínűleg az építésnél nem használtak megfelelő minőségű betont" - magyarázza az adminisztrátor. "Viszont akkor mások voltak a normatívák is, ne feledjük, hogy egy 45 éves épületről van szó".



Az ügyben az adminisztrátor vizsgálódott is: nem bizonyultak igaznak a pletykák, amelyek arról szóltak, hogy az alsó szinten tartófalakat-oszlopokat távolítottak el, ez a baj okozója. "A polgármesteri hivatalban megtaláltuk az eredeti, még zsírpapírra rajzolt terveket, és kiderült: nincs jele struktrális változtatásnak."

Amióta a bajra felhívták a figyelmet, a lakóközösség vezetője keresi a megoldást. Több építkezési céggel is egyeztetett, árajánlatokat kért. Sajnos a biztonságossá tevő beavatkozás több mint 40 ezer euróba kerülne, így a lakosokra igazán nagy terhet ró a javíttatás. Különösen annak tekintetében, hogy a legtöbben idősek, már jó ideje nyugdíjasok.

A legfrissebb hír az ügyben, hogy a földszinti kocsmán belül található sérült oszlop mellé egy vasszerkezet került, amely elvileg leveszi a terhet róla. Emiatt kicsit fellélegezhetnek a lakók. Aztán hamarosan jön a komolyabb, elkerülhetetlen javítási munka. Viszont hogy ezt miből fogják fizetni, az még igencsak kérdéses...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: