2010-08-02 09:23:59• hírek • Szatmár.ro olvasóriporter

Olvasóriporter: Kutyavilág Szatmárnémetiben

Az utóbbi hónapokban igen csak elszaporodtak a kóbor kutyák Szatmárnémeti különböző lakónegyedeiben. Erre hívta fel a figyelmünket egy olvasónk.

"A tömbházakhoz közeli szemeteskukák körül somfordáló állatok gyakran csoportokba (falkákba) verődnek és úgy keltenek félelmet az arra sétáló polgárokban, bénítják meg az úttesteken a közlekedést, vagy zavarják meg az éjszakát állandó ugatásaikkal. A felsorolt kellemetlenségek ugyanakkor eltörpülnek a veszély mellett, amit egy-egy éhes, felbőszült állat jelenthet, egy harapás ugyanis hónapokig tartó gyógyszerezéssel, utánajárással járhat - hogy a támadás traumájáról ne is beszéljünk.


A lakónegyedekben tanyázó kutyák azonban háziállatoknak tekinthetők, a város szélein, a gyérebben lakott területeken, így például a töltéseknél megforduló ebekhez képest. A viselkedéskutatók, etológusok ugyanis tudják, hogy ezeken a területeken a kutyák könnyebben alakítanak ki teritóriumokat, hova, ha valaki betéved, könnyen támadással találhatja szembe magát. Míg ugyanis a lakónegyedekben meg vannak szokva az ember jelenlétével, a gyérebben lakott területeken betolakodónak tekinthetik az embereket. Jómagam is álltam már ilyen támadással szemben a tizeenhetes lakónegyedből Pálfalva felé vezető töltésen, ahol sok fiatal szatmári polgárhoz hasonlóan én is gyakran szaladok. Ez a töltésszakasz teljesen elhanyagolt, bokrokkal benőtt, a kutyák könnyen megbújnak és már csak akkor vesszük őket észre, mikor közvetlen közelről ugatnak, futnak felénk.

Nem értem, miért merül fel újra és újra a kóbor kutyák problémája Szatmárnémetiben? Miért nem lehet működtetni egy olyan rendszert, amelyben a kóbor kutyákat befogják, sterilizálják, veszettség ellen beoltják, látható helyen (például a fülükön) megjelölik, menhelyen tartják, vagy ezek után visszaengedik a városba? Más városokban, így Kolozsváron ez működik, gyakran lehet a fülükön megjelölt kutyákat látni, amelyekről már tudhatjuk, hogy nem szaporodnak és nem fertőznek. Szatmárnémetiben miért kell folyamatosan, vagy időszakosan újra és újra kutyaharapástól és veszettségtől tartani?

Kovács Barna

U.I.: A mellékelt képek július 31-én készültek a Carpati II. lakónegyed Ganea utcáján. A képeken egy 10 kutyából álló falka
látható."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: