2017-03-16 12:13:08• hírek • Szatmár.ro

Olvasóink javasoltak, a szakértők válaszoltak - újabb ötletek kerülnek a közlekedési bizottság elé

"Ha lassan megőrülsz a közlekedésben tapasztalt furcsaságoktól, most kiengedheted a gőzt: írd meg nekünk konkrét javaslatodat és segíts, hogy mindenki számára jobb, gördülékenyebb és ezáltal biztonságosabb legyen a közlekedés Szatmárnémetiben" - kértük olvasóinkat az akció indulásakor.

A Szatmár.ro és az Auto Check Center közös kezdeményezésére közel kilencven, Szatmárnémeti közlekedését módosító javaslat érkezett. Ezek másik felét is kielemezték a szakemberek.

A Szatmár.ro olvasóinak javaslatait Maskulik Csaba városmenedzser, Butka Gergely, a polgármester tanácsadója, Zazula Béla városi tanácsos, a közlekedésbiztonsági bizottság tagja, illetve Harkel János közlekedési szakember, szintén a bizottság tagja vizsgálta meg. Itt olvashatod a javaslatok második felét és az ezekre érkező válaszokat!

Matécsa Elemér István javaslata:

A központtal már sokan foglalkoztak ezért inkább egy másik zsúfolt zónáról szeretnék véleményt alkotni. Az Ady Endre és a Baritiu utcát kellene tehermentesíteni, főleg szerdán és vasárnap. A legnagyobb probléma a parkoló autók sokasága, ami szabályosan dugókat okoz és sok esetben a mentők vagy tűzoltók is elakadnak. Ennek a tarthatatlan helyzetnek a megoldására három lehetőséget javasolnék.
1. Az ócskasor elköltöztetése, ami nagyon nehezen kivitelezhető.
2. A főtér irányában, bal oldalon megállási tilalom, ezt szigorúan betartatni a kedves gépkocsivezetőkkel.
3. Parkoló kialakitása, a fák között (lásd Closca sugárút), amit a széles zöldövezet lehetővé tesz. Ebben az esetben a parkoló autók nem foglalnák el az úttestet és a forgalom akadálymentesítése megvalósulna.

Válasz: Egy lehetséges megoldás: az Ócskapiactól pár méterre levő cirkusz-tér tulajdonosától kibérelni a területet és azon parkolókat létesíteni. Felmerülnek azok a kérdések, hogy a tulajdonos hogyan áll hozzá ehhez a javaslathoz, ki ruházzon be: ő vagy a Polgármesteri Hivatal, bérleti díj, a beruházás költségei hány év alatt térülnek meg, stb. Ha ez sikerül, utána szigorúbban lehet büntetni, módosítani a közlekedési rendet. Tájékoztatni fogjuk a fejleményekről, de ez nem 1-2 nap alatt fog lezajlani. Jó ötlet az öko-parkolók kialakítása a környező utcákban, ahol a tehnikai lehetőségek megengedik.


Aschner Imre javaslata:

Bozsó Ferenc javaslatát  tovább vinném, és érintős villanyrendőröket  javasolnék a Pannónia ( Dacia) szálloda elé. Déli 1 és 3 között a közeli líceumok diákjai egyenként, vagy kis csoportban mennek át a park felé kis távolságra egymástól, feltartva a forgalmat.

Válasz: Köszönjük az észevételt, javasolni fogjuk a közlekedési bizottságnak és oly módon legyenek szinkronizálva a másik 3 jelzőlámpával, hogy az autósok “zöld” esetén folyamatosan tudjanak haladni a teljes szakaszon.


Nagy Zsolt javaslata:

A Hildegárda templomnál, a templom előtti parknak a templommal szembeni oldalán, a szobor háta mögött (Paris utca), a jelenleg kaotikus parkolást valahogy szabályozni kellene. Legegyszerűbben a parkolóhelyek felfestésével lehetne.

Válasz: Köszönjük az észrevételt, a közterületfenntartó intézmény munkatársaival elemezni fogjuk a lehetőségeket.


Balogh Róbert javaslatai:

1. Az Astronautilor utca és Muncii sugárút kereszteződésébe javasolnám zebrák felfestését abból az okból kifolyólag hogy a közelben az Avram Iancu Gimnázium és a környékről érkező gyerekek (szülőkkel eggyütt) nehézségek közepette tudnak áthaladni az autóforgalom miatt. Illetve nagy a balesetveszély, lásd minden hónapban van baleset ebben a kereszteződésben. Illetve javasolnám a sebességkorlátozást a kereszteződésben valamilyen formában, mert a Stop-táblát sokan nem veszik figyelembe.


Válasz: A javaslatot továbbítjuk a Közlekedési Bizottsághoz, sebességkorlátozás és felfestések formájában lehet ezt a kereszteződést biztonságosabbá tenni.

2. Az Astronauților utca és a Sanatatii sugárút kereszteződésébe javasolnám zebrák felfestését a gyalogosok megóvása, illetve sebességkorlátozás érdekében.


Válasz: Továbbítjuk a Közlekedési Bizottság felé. Mivel a 16-os lakónegyedben több ilyen rész van, össze fogjuk ezeket írni és egy csomagban tárgyalni.

3. A Sanatatii-n több helyen ha lehetséges forgalomlassítót (fekvőrendőrt) elhelyezni. Indokásnak említeném, hogy amióta tilos a parkolás az utcában az autósok 99%-a a megengedett sebességet meghaladva szó szerint száguldozik (videókkal is bizonyíthatom), veszélyeztetve főképp a templom parkjában játszadozó gyermekeket, biciklistákat.

Válasz: Egyetértünk, szükséges a fekvőrendőrök kihelyezése, mi továbbítjuk a Közlekedési Bizottság felé. Fennmarad az a kérdés, hogy a fekvőrendőr előtti fékezés, majd gázadás hangja nem-e fogja zavarni a pár méterrel távolabb lakókat.


Seik-Viland József javaslata:

Az észlelt probléma helye: Closca sugárút, görögkatolikus templom előtti tér. Az észlelt probléma leírása: Ha az illető teret körbe lezárnák megfelelő korláttal, hogy a rendőrségi szolgálaton kívul mások ne tudjanak keresztbe-kasba autózni a lámpánál várakozó autók között. Ugyanis nem egy esetben történt meg, hogy különösen télen bizony alig kerülték el az ütközést a szabályosan várakozó vagy éppen a Closcaról a lámpa felé szabályosan közlekedő járművekkel. Mivel szerintem az első a két forgalmi irányt összekötő letérőig maximum 300 méter van, ennyiért kár a magad és mások biztonságát veszélyeztetni.

Válasz: Egyetértünk, ezen a szakaszon szükségesnek látjuk egy átfogó közlekedési terv elkészítését: átgondolni az “átjárót” a templom és a kereszteződés között, ahol a taxisok és más autósok kaotikusan járnak keresztül a sávokon, a két gyalogátkelőt a templom két oldalán.


Magyar Sándor javaslata:

Szerintem egyirányúsítani kellene a forgalmat a múzeumtól, körbe a nagy parkon, és vissza a római katolikus templom mellett az 1 december 1918 utcán vissza a Vasile Lucaciu utcába, egészen a múzeumig. Legtöbben a főtéren parkolnak és így több hely lenne parkolni is. A városok nagy százalékánál, legalábbis ahol én jártam, a központok mind egyirányúak.

Válasz: Sajnos ez a jelenlegi helyzetben nem megoldható, viszont tervezzük két parkolóház építését a régi központba: a Decebal illetve Kogălniceanu utcákban találtunk erre alkalmas területet. Amint azok megépülnek, át fogjuk tervezni a teljes történelmi központ forgalmi rendszerét, figyelembe fogjuk venni az Ön javaslatát


Doloczki István javaslatai:

1. Ravensburg és "nevenincs" utcák kereszteződése, azaz kihajtás a Megyei Kórház és a Károlyi úti tömbházak közötti udvarból:
Sajnos annyira zsúfolt itt minden, hogy alig lehet észrevenni, hogy az egyik garázs után ott egy út, amelynek ráadásul elsőbbsége is van. A helyzetet tetőzi, hogy a tömbház és a parkoló autók miatt alig lehet észrevenni a figyelmeztető táblát, ami ráadásul nagyon messze is van az úttestől (nagyon sok ilyen tábla van nálunk...). Mikor erre járok már nagyon is jól tudom, hogy merre kell keresni a táblát és ezt a kereszteződést, de még így is alig vettem észre legutóbb sötétedés után.
A javaslatom az lenne, hogy akár egy fél parkolóhelynyit lecsípve nyúljon be a parkoló autók széléig egy kis földsáv/elkerített rész/járda/stb. bármi ami jelezné, hogy hol van a parkoló határa illetve aminek a szélére (gyakorlatilag majdnem a mostani úttest közepébe) lehetne helyezni az elsőbbségadási táblát. Ha pedig a garázsoknak maradniuk kell, akkor az út túloldalára egy panoráma tükör elhelyezésre sokat segítene a kórház felől jövők észlelésében.


Válasz: Javasolni fogjuk a parkolást gátló oszlopok és tábla kihelyezését, a Közlekedési bizottság következő üléseinek egyikén napirendre lesz tűzve.

2. Kálvin téri jelzőlámpa: a Iuliu Maniu utcán és a Láncos templom mellől indulóknak egyszerre van szabad utuk. Ez sokszor okoz veszélyes és bosszús helyzeteket, mivel a Mall elől a Zárda templom felé igyekvők nem mindig veszik figyelembe, hogy a szemből jövőknek elsőbbségük van. Továbbá csúcsforgalomban azért is nagy a torlódás a Iuliu Maniu utcában, mert a Láncos templom mellől sokan a piac/híd felé tartanak, így a Mall előtt gyakorlatilag alig ürül a sor. Sokszor jobban megéri elmenni a postáig, majd vissza a vívóterem felé és a Zárdánál jobbra, azaz megkerülni a Református Gimnáziumot, mint állni a sorban arra várva, hogy balra térhessek.
A tavalyi karácsonyi vásár alkalmával egy hónap erejéig minden egyes iránynak külön - külön volt szabad útja, ami érzésem szerint sokkal gördülékenyebbé tette az ottani közlekedést (és biztonságosabbá!). Szerintem ez továbbra is sokat javítana.
(Szerintem körforgalom ide nem jönne jól, mivel csúcsidőben gyalogos is rengeteg van, egymást érik, így alig-alig haladna a forgalom.)


Válasz: Ahogyan az előbbi válaszainkban is részleteztük, ennek a kereszteződésnek a hivatalos STAS szerint 120 másodperc a teljes periódusa, ezt kell elosztani 4 irányú autós és több irányú gyalogos forgalom között. A jelenlegi megoldás az egyetlen, amely mindegyik fél számára biztonságos haladást garantál.

3. Akárcsak az Astronauților és Muncii utcák kereszteződése, a Cosbuc és Crasna utcák találkozása is viszonylag gyakori balesetek helyszíne. Az autókban ülőknek ritkán esik bajuk, de ilyenkor rendszerint 1-1 autó a járdán köt ki és sajnos nem egy és nem két eset volt már kedves városunkban, amikor az éppen arra járókkal a legrosszabb történt.

Válasz: Köszönjük a javaslatot, továbbítjuk a Közlekedési Bizottság felé.

4. A Crasna utca 2. szám alatt, egy régi, talán már nem is használt kábelről már igencsak le akar esni egy korhadt, de vaskos fadarab. Az ott parkoló autókban és a járókelőkben is kárt tehet.

Válasz: Továbbítottuk a közterületért felelős irodához, információink szerint megoldódott azóta.

5. Párizs és Máramaros utcák találkozása: itt egy megtermett villanyoszlop igencsak belóg a kereszteződésbe. Tudtommal baleset emiatt még nem volt, de szerintem meglephet 1-2 sofőrt jobbrafordulásnál. Viszont ha pár házzal lejjebb, ugyancsak a Máramaros utcában, pusztán a kilátás kedvéért el lett távolítva egy hasonló oszlop, akkor talán ezt is arrébb lehetne tenni pár métert.

Válasz: Továbbítjuk a SADP-nek, ők pedig hivatalos úton a tulajdonosnak, az Electrica RT-nek

6. Petru Maior és Máramaros utcák kereszteződése: a kis utcából egyik irányba annyira rossz a kilátás, hogy nappal minden egyes kihajtás egy nagy lutri. Fa, oszlop, egy sűrű bokor és a parkoló autók miatt se lehet látni semmit. Egy panoráma tükör sokat segítene itt is.

Válasz: Köszönjük az észrevételt, a növényzet kizöldülésekor a helyszínen elemezzük ezt, a tükör felhelyezését hasonlóképpen.

7. Coica ötlet ide vagy oda, szerintem igenis lehetséges lenne és sokat javítana a Burgya sarok - George Boitor park közötti rész négysávosítása. Rengeteg példa van külföldön és belföldön is, ahol a mostani sávoktól sokkal keskenyebbeken is zavartalanul megy a forgalom. Pl. Temesváron az Opera tér sarkánál a Republicii utca egyirányú és 2 szűk sávból áll (buszok is járnak ott és még bicikli sáv is van...)

Válasz: Már több hónapja dolgozik a Hivatal beruházási osztálya ezen a projekten, hogy a törvényeknek, közlekedési normatíváknak megfelelően oldjuk meg a sávszélesítést, a következő hónapokban ennek látható eredményei is lesznek.

8. Ha valamilyen oknál fogva nem jönne létre a Károlyi út és a Golescu hídi Lidl-s körforgalom, illetve nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, javasolnám, hogy maradjon a mostani forgalmi rend. Sokkal jobb mint régen.

Válasz: A Lidlnek minden engedélye megvan a beruházáshoz, a jelenlegi helyzetben nem látunk okot arra amiért ez elmaradna, de ha mégis akkor természetesen a jelenlegi forgalmi rend marad, amelyet novemberben bevezettünk és a lakosság részéről is pozitív visszajelzések érkeztek.


Ilyés András javaslata:

A javaslatom a régi központ körforgalma egy részének, pontosan a könyvtár melletti rész szabályainak visszaállítása a régi (2012) formájába. A körforgalom belső sávjában (a virágosok mellett) elhaladva az autósok 99%-a a könyvtár előtt át akar sorolni jobbra, mert vagy a Cuza Voda utcán akar tovább haladni, vagy a Nagytemplom előtti külső sávban. A Fehér Ház felől érkezők "Cedeaza Trecerea" tábláját felfüggesztve mindenki behajt a körforgalomba, lezserül és nem érdeklik azok, akik elsőbbségre jogosulva a körforgalomban haladva, át akarnak sorolni jobbra. Ezt vagy a gyalogátkelőn, vagy a folytonos vonalon lehet megtenni (ha valaki beenged), amiken keresztül amúgy nem szabályszerű sávot váltani. Így van egy körforgalom-rész - csak nálunk -, ahol a körforgalomban haladók meg kell álljanak és elengedjék a Fehér Ház felőlieket, mert nekik kivették a "Cedeaza" táblát. Nonszensz.


Válasz: A statisztikák alapján a jelenlegi helyzet a legbiztonságosabb és leggyorsabb, viszont csak akkor működik, ha mindenki betartja a közlekedési szabályokat. A záróvonalak elhelyezését viszont a Közlekedési Bizottság át kell gondolja, napirendre tűzzük.


Sárvári Tibor javaslatai:

1. A Decebal hídra felmenni a Lucian Blaga sugárútról reggelente egy rémálom. Ami legjobban feltartja a jobbra, a hídra kanyarodó forgalmat,  azok a jobb sávon a híd lábánál megálló autóbuszok. Egy plusz ráfordítással ezt a buszmegállót fél sávval kijjebb lehetne költöztetni. Így mindkét sávon akadálytalanul rá lehetne fordulni a hídra, nem kellene állandóan megvárni amíg a buszok elindulnak. Mert hiába a folytonos zöld lámpajelzés a jobb sávon, a forgalom megáll az autóbuszok miatt. (Lásd csatolt kép)
Ugyanez a helyzet a Lucian Blaga sugárúton: ha megáll egy busz, megáll az egész forgalom.


Válasz: Köszönjük a javaslatot, mi is szükségesnek látjuk a forgalom rendezését, az Octavian Goga sugárút szélesítésével egyidőben kerül ez is áttervezésre majd kivitelezésre.

2. Kálvin tér, jelzőlámpa. Évtizedek óta rossz a beállítás. A Iuliu Maniu felől balra kanyarodóknak nagyon nehéz haladni, mindig kötelező megvárni a szembe jövőket. A tavalyi Coica-féle karácsonyi vásár idején ezt egy időre megváltoztatták (igaz, az egyik utca le volt zárva), de aztán megint visszállt a jelenleg is rosszul működő beállítás. Az a beállítás abban a formában természetesen nem kivitelezhető úgy,  hogy mind a négy utca nyitva van, de a jelenlegi beállítás sürgős javításra szorul ahhoz, hogy a Iuliu Maniu felől ne legyen folyamatos fennakadás.

Válasz: Ahogyan az előbbi válaszainkban is részleteztük, ennek a kereszteződésnek a hivatalos STAS szerint 120 másodperc a teljes periódusa, ezt kell elosztani 4 irányú autós és több irányú gyalogos forgalom között. A jelenlegi megoldás az egyetlen, amely mindegyik fél számára biztonságos haladást garantál.

3. Parkolót kell csinálni az ócskapiac mellé. Jelenlegi javasolt hely: a régi cirkusz tér. Amúgy is, aki tud oda parkol, de a jelenlegi körülmények elviselhetetlenek. Figyelmükbe ajánlom hogy hétvégéken a legnagyobb közlekedési gond a piacok környékén van! Erre jó lenne nagyon odafigyelni, ugyanis még soká lesz az az idő amikor Szatmárnémetiben nem a piacok lesznek a leglátogatottabb helyek hétvégéken.

Válasz: Lásd az előbbi válaszokat. Fel fogjuk venni a kapcsolatot a telek tulajdonosával.


Szilágyi Márton javaslata:

A Prahova utcáról ahogy fordulunk jobbra az Aleea Milcov utcára, kétirányú a forgalom, de nagyon nehéz a közlekedés, mivel az első sávot az ott parkoló autók teljesen elfoglalják, sokszor bedugul és balasetveszélyes (koccanás, karcolás).
Megoldási javaslatok:
1. Megtiltani az autók parkolását a Prahova és az Aleea Milcov kereszteződésénel.
2. Egyirányúvá tenni, hogy ne lehessen jobbra fordulni az autósoknak a Prahova utcáról az Aleea Milcov utcára.

Válasz: Javasolni fogjuk a befordulást és másik oldalon a kilátást biztositó oszlopok kihelyezését, illetve ezen a szakaszon a parkolás megtiltását.


Fehér Gábor javaslata:

A régi központi körforgalomba a színház utcájából érkezőknek feleslegesnek látom a jelzőlámpát, csak feleslegesen lassítja a közlekedést. Ha a Székesegyház előtt megoldható fekvőrendőrökkel és zebrával, szerintem itt is elég lenne. De talán ugyanúgy az OTP-bank felé haladó gyalogátkelőnél is elég lenne egy fekvőrendőr. Azt viszont mindenképp szükségesnek látom, mivel régebben ralipályának használták a körforgalmat.

Válasz: A jelenlegi formában a legbiztonságosabb megoldás, a közlekedési rendőrség meglátása szerint is.


Nagy István javaslata:

Azt gondolom, hogy a Polgármesteri Hivatalnak nem csak az lenne a feladata, hogy kullogjon a többi romániai város után, hanem megpróbáljon innovatív is lenni, akár elöljáró is lenni bizonyos kérdésekben. A közlekedést tisztábbá és csendesebbé tenné, ha elektromos buszok kerülnének forgalomba, nemrég próba jelleggel működött is ilyen Szatmárnémetiben. Ugyanakkor tisztább lenne a város és csökkenne a forgalom, ha kényelmes és tiszta buszok lennének forgalomban, akkor szívesebben utaznának sokan saját autó helyett. Ez gördülékenyebbé és tisztábbá tenné a város közlekedését.

Ugyanakkor a Polgarmesteri Hivatal ösztökélhetné a zöld autók elterjedését, olyan intézkedésekkel, mint például adókedvezmény az elektromos autókat használó sofőr iskolák és taxis társaságok számára, preferált parkolóhelyek a zöld rendszámos taxik számára. De radikálisabb döntést is el tudnék képzelni, például időben jelezni, hogy 2020-tól csak zöld autók kapjanak taxis engedélyt. Javasolnám, hogy ebben az ügyben több ötlet reményében konzultáljanak a környezetvédelmi ügynökséggel.

Válasz:
1. Egy elektromos buszt már tesztelt a Transurban RT, az a típus sajnos nem bizonyult hatékonynak: az akkumulátorai nem bírtak ki egy teljes munkaprogramot. Természetesen fognak még tesztelni más modelleket is, az elektromos, hibrid üzemű, földgáz üzemű és hagyományos típusokból. Egyetértünk: a környezettudatos közlekedés szükséges, a közeljövőben (a személyautókhoz hasonlóan) sokat fog fejlődni az elektromos autók üzembiztossága, az akkumulátorok élettartama.
2. Örömmel jelenthetjük, hogy Szatmár ezen a területen már előrébb lépett a többi városhoz képest: Szatmárnémetiben a hibrid és elektromos autók adómentességet élveznek és ingyenesen parkolnak. Következő lépésként remek javaslat az Ön felvetése, konzultálni fogunk az érintett felekkel.


Pop István javaslata:

Fontosnak tartanám a régi és új központ környékén egy nagyobb parkolóhely létesítését (esett szó korábban arról, hogy az egykori nyári színház egy része használható lenne). Ezzel a forgalom is csökkenne, hiszen jelenleg akár több kört is kénytelen megtenni egy autós, amíg talál egy parkolóhelyet. Ugyanúgy a nagypiac környékén is megfontolandó lenne egy nagyobb parkoló kialakítása, mert jelenleg a parkolóból kiálló autók nagyon lelassítják itt a közlekedést.

Válasz: Ahogyan a költségvetés bemutatásakor is publikáltuk, két parkolóháznak megfelelő helyet is találtunk a történelmi központban: egyet a Várdomb utcán, másikat a Kogalniceanu utcán. Szakértők bevonásával fogjuk elkészíteni a tanulmányokat és amint van előrelépés, közöljük a részleteket.


Merli Bertalan javaslata:

Egy körforgalmat javasolnék a Wolfenbüttel, Fabricii, Chendi, Rodnei es Mara utcák közös kereszteződésébe. Hely van a körforgalom kialakítására, és sokban segítene a mellékutcákból való kifordulásban.

Válasz: Köszönjük a javaslatot, a mi méréseink szerint elfér és ahogyan Ön is írta, biztonságosabb közlekedést garantálna azon a csomóponton. Továbbítjuk a közlekedési bizottsághoz.


Nagy Tamás javaslata:

Körforgalmak helyett érdemesebb volna a külföldi példát követni, mint például Németország, ahol intelligens jelzőlámpák működnek. Ez annyiból bonyolultabb, hogy kell egy iranyító szoba és pár jól képzett emberke, és máris gyorsabb a forgalom.

Válasz: A külföldön és hazánkban is alkalmazott megoldás, ilyen típusú városok esetében a körforgalom. Ha van több kilométeres egyenes szakasz sok jelzőlámpával, mint például a Károlyi úton, ott a jövőben figyelni fogunk erre, de a városközpontban illetve utcák találkozásánál a körforgalom a biztonságosabb.


Toroczkai Márk javaslata:

Első javaslatom lenne a Vulturului utcába megállni tilos táblákat tenni azon a részen, amely kereszteződik a Henri Coanda főúttal. Mivel a Dräxlmaier Szatmárnémeti egyik legnagyobb gyára, nagyon sok autó ezen az útvonalon közlekedik. Ha egy-két autó áll az út szélén, 15 órakor borzasztóan felgyűl a sor. Második javaslat: körforgalom is lehetne, hogy könnyítse a hazajutást a munkások számára. Nagy dugók alakulnak ki ebben a kis utcában, mivel többszázan-ezren ezt az útvonalat választják a gyárból hazafelé.

Válasz: Táblák kihelyezését fogjuk javasolni a Közlekedési Bizotsságnak, sajnos a körforgalom nem fér el ezen a szakaszon.


Rotaru János javaslatai:

1. Ameddig megépül a 3. híd, hozzanak létre egy ponton hidat a strand magasságában, csak személygépkocsik részére. A Victoriei utca végében már van is egy rámpa ami átvezet a töltésen.

Válasz: A Szamos vízszabályozása, a töltések magassága illetve a széles folyómeder nem teszi lehetővé ezt a megoldást.

2. Az Udvari úton  a 6-os (13II) autóbusz vonalán, a vízművek felé, szükség lenne egy megállóra a 25-27. szám előtt. Túl nagy a távolság a Ghibu utcai megálló és a vízművek közt. Megjegyzem, hogy a másik irányba van megálló a 104. szám előtt.

Válasz: Továbbítjuk a Transurban vezetőségének, hogy elemezzék és amennyiben lehetséges, helyezzenek ide autóbuszmegállót.

3. Az útkereszteződéseknél kialakított biztonsági zónák túl sok parkolóhely-veszteséghez vezetnek. A bólyákat úgy kellene kihelyezni, hogy a közlekedést meggátolják, de mögöttük lehessen parkolni.

Válasz: Ezeken a helyeken a törvény amúgy is tiltja a parkolást, viszont elsődleges az úttestre lépő gyalogosok védelme, a jobb láthatóság érdekében helyeztük ki őket.


Pop Adrian javaslata:

Körforgalmat minden nagyobb és kisebb kereszteződésbe! A városvezetés biztos nem olyan emberekből áll, akik nem jártak még életükben külföldön! Ha ott működik, itt is!
Ahol nem lehetséges a körfogalom és lámpák vannak, ott szinkronizálni kell a lámpákat (ha zöldet kapsz, felveszed az 50-es tempót, zöldhullámot fogsz ki végig). Lámpás gyalogátkelőknél nyomógombos lámpát a gyalogosoknak  - amikor nem jön senki, nem allítja meg a forgalmat.
A szabálytalan parkolásokat kordában kell tartani, a jobbra kanyarodó sávok általában el vannak foglalva nagyon sok helyen.
Ehhez emberek, szakemberek kellenek és ésszerű gondolkodás, de lehet példát venni jobb helyekről, lemásolni, ahhoz még ész sem kell!

Válasz: Köszönjük, mi is a fejlettebb városoktól veszünk példát, ezért kerülnek kialakításra körforgalmak, lassítók ahol ez lehetséges.


Müller Valter javaslata:

Forgalom-változtatás a Hasdeu utca sarkánál. A jobbra kanyarodás tábla helyére egy jobbra és balra kanyarodás tábla illene. A Turturelelor utca egyirányúsítása után senkit nem zavarna, ha a kocsik balra térnének és nem kellene megkerüljék a piacot, hogy be tudjanak hajtani a Turturelelor utcába. A régi kijöveteli sáv most a behajtási sáv lenne.



Válasz: Köszönjük a javaslatot, továbbítjuk a Közlekedési Bizottságnak.


Szodoray-Parádi Farkas javaslatai:

Gyalogos, babakocsis, kerekesszékes és kerékpáros forgalom a Szamos két partja között.

A Szamos két patja között és általa a két várorész között szinte lehetetlen az átjutás babakocsival, kerekesszékkel, de kerékpárral is nagyon limitált.

A Decebal híd átalakításával egy kézenfekvő és költséghatékony megoldást szeretnék javasolni. Egyelőre a Szamos-töltésére sem lehet sehol feljutni a város központi részén sem babakocsival, sem kerekesszékkel, de kerékpárral sem. Mindenhol akadályt jelentenek a szűk járdák, lépcsők, magas járdaszegélyek és a felhajtók hiánya.

Kialakítható lenne minimális tereprendezéssel egy menedékes felhajtó a töltésre, amely ezt a problémát megoldhatná.


Mivel a töltés hossztengelyében sem megoldott a kerekes továbbjutás, javasolnám a Golescu híd lábánal enyhébb dőlésszögü rámpák kialakítását a meglevő, átjárhatatlan 45 fokos lejtők helyett. Ez is minimális beavatkozást igényelne és bakapcsolná a töltésen továbbfutó gyalog- és biciklis utat a város forgalmi hálózatába.

Amennyiben sikeresen feljutottunk, a töltés szintjén a Decebal híd betonszerkezetéhez függesztett könnyü-, fémszerkezetes gyalogos, kerékpáros, kerekesszékes és babakocsis szerkezeten haladhatnánk át a Szamos felett. Ennek kialakítására a híd mindkét oldalán és mindkét végén a lehetőség adott. A töltés szintjén megoldható a fel- és lehajtás:


Az elképzelt szerkezet illeszkedése a beton hídelemekhez, hasonloképp a híd belső részén futó szervizcsatorna függesztőihez, és így futna végig a híd oldalán:



Az így kialakított szerkezet esti, éjszakai használatához természetesen szükég lenne a közvilágítás megoldására, hogy ne alakuljanak ki olyan sötét sikátorok, mint amilyen a híd alatti szakasz.

Ugyanakkor javasolnám a városban a közvilágítás és gyalogátkelők összehangolását, hogy a gyalogátkelők mindig a megvilágított szakaszokat képviseljék, ne két lámpa közti árnyékba essenek.

Válasz: Köszönjük a részletes javaslatokat, egyetértünk abban hogy ezek szükségesek. Viszont ezek komoly elemzést igényelnek, szakemberekkel fogunk konzultálni és visszatérünk egy részletes válasszal.


Barkász Gábor javaslata:

Évek óta folyik a bíróság épületén az átépítés, azóta pedig a Mileniului utcán az autók két oldalt parkolnak, semmibe véve a "megállni tilos" táblákat. Gyakaran a kapualjakból lehetetlen kiállni, mert el van állva a kijárat vagy olyan szűk a hely, hogy balesetet kockáztat, aki kimerészkedik. És ha valaki netán nem a bíróság épülete irányába közlekedik, hanem az udvarból kihajtva a volt Sport szálló felé menne, annak esélye sincs kijutni, mivel mindenki az ellenkező irányba közlekedik, holott az utca kétirányú a bíróság épületéig.

Nagyon jó lenne itt rendet teremteni, és a tilos táblát figyelembe véve büntetni (kétlem, mert legtöbb "tettes" éppen rendőr és ügyvéd), vagy fizetéses parkolóvá nyilvánítani. Hétköznap délelőttönként kész kaland ki- vagy behajtani az udvarokból. Érdemes megfigyelni, hogy mi történik reggel 7.30-tól délután 3-4 óráig. Arról nem is beszélve, ha tűz ütne ki valahol, a tűzoltónak esélye sem lenne az utcába behajtani ilyenkor.

Válasz: Ugyanezt tapasztaltuk mi is, az utca időközben egyirányúsítva lett.


Albert Imre javaslatai:

1. A hídról lemenő forgalom a Closca sugárút felé legyen mihamarabb három sávos, már a híd lemenő ágán... Így megszűnne már feljebb a tumultus... Ezt az ötletet valaki már felvetette, nem én találtam ki... Tehát a járdát a gyalogosoktól el kell venni, és átadni a lemenő forgalomnak a Károlyi út felé, tehát a Caritas irányába. A gyalogosoknak a híd mellett van hely a járdának, ott folyamatosan felmenetelt lehetne csinálni a hídra... Az Unio felőli felmenetelnél a hídra, a buszmegállót kinnebb kell költöztetni jobb irányba, hogy ne zavarja a forgalmat...

Válasz: A híd szerkezete miatt ez a lemenő ágon, statikai és tehnikai okokból nem kivitelezhető, viszont az Unio felőli felmeneteli részen lehetséges, ezt az Octavian Goga szélesítésével meg is oldjuk.

2. Az úttesten való parkolást pedig meg kell szüntetni, ahol erre van lehetőség... És hogyan? Ahogy nyugaton már rég nem probléma, hogy a fák közé ökologikus parkolót kell csinálni lyukacsos, rácsozott betonlapokból. Az a kevés zöld már rég nem zöldövezet, hanem szeméttelep, mivelhogy senki nem takarítja. A fákat pedig nem kell bántani... És talán még civilizáltabb is lenne...

Válasz: Köszönjük, tervezzük öko-parkolók létesítését több ponton a közeljövőben, de ezeket átfogó rehabilitációs terv keretében kell kiépíteni.

3. A központban pedig parkolási lehetőséget kell kialakítani:
- a püspökségtől meg kell próbálni kibérelni a régi nyári színház területét és sorompós rendszerrel leaszfaltozott parkolót lehet kialakítani...

- a központi park alatt mélygarázst lehetne kialakítani, úgy ahogy Ilyés Gyula idején már volt szó róla, de ez egy költségesebb befektetés...

- emeletes parkolóházat építeni a régi ACR környékén, ahol 3 elhagyatott telek is van... később pedig meg lehetne szüntetni a gépkocsi-közlekedést a régi központban, ha van lehetőség a környéken parkolásra...

Válasz:

Ahogyan a költségvetés bemutatásakor is publikáltuk, két parkolóháznak megfelelő helyet is találtunk a történelmi központban: egyet a Várdomb utcán, másikat a Kogalniceanu utcán. Szakértők bevonásával fogjuk elkészíteni a tanulmányokat és amint van előrelépés, közöljük a részleteket.

4. A nagypiaci közlekedéssel kapcsolatban pedig a következő az ötletem. A parkolást a nyomda oldalán csak hosszában kell megengedni, mert akkor így két sávban lehet a hídtól a város felé közlekedni, és van is hely erre.

Válasz: Köszönjük a javaslatot, ezzel a megoldással csökkenne a piac környéki parkolóhelyek száma, egyelőre az a véleményünk hogy a jelenlegi megoldás a legoptimálisabb.


Veres István javaslata:

Máris mondom a legsürgősebb problémára megoldást jelentő ötletet. (Ajándék nem kell.) Fluidizálni, akadálymentesíteni kell elsősorban és legsürgősebben a Decebalról elnevezett (tehát a vasúti hídhoz közelebb eső) hídról lemenő forgalmat. (Utána a másik híd Károlyi út felőli lejáróját is, mert a jelenség azonos, csak azon a hídon kisebb a forgalom, de dugók azért azon is vannak.) Bárki megfigyelheti, még a városmenedzser úr maga is a saját szemével, hogy a hídon dugók, torlódások CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG a bal part felé - azaz a központból kifelé, a városmenedzser úr és a még gyengébbek kedvéért: a Burgya-sarok felé - keletkeznek, pedig ugyanannyi kocsi jár mindkét irányba. Vajon miért? Hát azért, mert a hídról nem lehet folyamatosan lehajtani a Burgya-sarkon. No és vajon miért nem lehet folyamatosan lehajtani ott a hídról? Egyszerűen azért, mert a szemafórok akadályozzák azt. Ezt is láthatja, tapasztalhatja a városmenedzser úrral egyetemben bárki, akinek van szeme a látásra. A másik oldalon, a Romana tér felé nincsenek szemafórok, tehát folyamatos - még ha lassú is - a lehajtás. Látható hatás: nincsen torlódás abban az irányban. A híd 2x2 sávos, ha tehát folymatos lenne rajta a haladás és főleg a lehajtás, nem lenne torlódás egyik irányban sem. A városmenedzser úrnak valahogy észre kellene vennie ezt, s rá kellene ébrednie, hogy a közlekedésszabályozásnak az a módja, amit a szemafórok jelentenek, elavult. Akadályozza és nem segíti a folyamatos forgalmat azon egyszerű oknál fogva, hogy a piros lámpa akkor is tilosat jelez, amikor semmi nem akadályozná a továbbhaladást, mert sem a kereszteződésben, sem a gyalogos átkelőn régen nincsen már semmi jármű és senki emberfia. De a piros az piros marad, ameddig a mereven beállított programja szerint nem vált. Egy kicsit megáll az idő. Addig meg torlódnak a járművek, pedig már régen mehetnének tovább. Nem beszélve arról, hogy a helyben állás után - miközben ugye sokan a motort is leállítják - ismét el kell indulni, ami a további lassúság mellett több üzemanyagfogyasztást, s ezzel együtt több légszennyezést is jelent.

A körforgalom azért jobb, mint a szemafór, mert dinamikus, alkalmazkodik az adott pillanat forgalmához, pontosabban alkalmazkodásra készteti a forgalomban részt vevőket a pillanatnyi helyzethez, ha kell, megállsz, ha nem kell megállnod, haladhadsz tovább, még ha lassan is. Ezzel szemben a szemafór merev, akkor is megállítja a forgalmat, amikor nem volna rá oka. A pillanatnyi forgalmi viszonyokat nem veszi figyelembe. Egy példa a szomszédból: Nagykárolyban a Főutca és a Petri út kereszteződésében valamikor szemafór volt, most körforgalom van. Akárki akármelyik irányba megy, csak annyit vár, ameddig az előnyt élvező jármű, vagy járművek átmennek, és soha nincs torlódás ezen a helyen azóta. Addig bizony volt. Jó lenne ezeket a józan érveket megfontolni ahelyett, hogy ajándékokat osztogatnánk, mert az valóban pótcselekvés a javából, handabanda, s csak azt álcázza, hogy egy ilyen egyszerű dolgot képtelenek vagyunk átgondolni is, nemhogy megoldani. Ezek után kár is feltenni a kérdést: Hát nem lehetne legalább ideiglenesen, próbaidőre elhelyezni a Burgya-sarkon egy műanyag idomokból álló körforgalmat, hogy a mindenkori városmenedzser úr és valamennyi arra közlekedő autós is lássa, hogy melyik megoldás a jobb? Volt már ilyen kísérletre példa a városban, és mindenhol bevált.

Válasz: Köszönjük az észrevételeket, az építő kritikát. Ahol lehetséges, tehát biztonságos és hatékony, ott körforgalmakat fogunk kialakítani, de ezt csak részletes forgalomelemzés alapján lehet megtervezni, például a Decebal hídról lefelé hajtó sávokon, a helyzetet pedig az Octavian Goga szélesítése is befolyásolja majd, ebben az évben sor kerül erre a fontos forgalomgyorsító beruházásra.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: