2011-01-29 09:26:05• hírek • MTI

Olvasni tanulnak az olaszok

Egymás után indulnak Olaszországban a könyvek olvasását tanító tanfolyamok, szakemberek szerint ugyanis nem mindegy, mit és hogyan olvasunk.

A tanfolyamokon ismert írók és irodalomkritikusok tárják fel az olvasás fortélyait a könyvet egyre gyakrabban kézbe vevő olaszoknak. Milánóban február 7-én indul az első kurzus az irodalomkritikus Gian Paolo Serino és az írónő Camilla Baresani vezetésével. A tanfolyam helyszíneként a Taveggi cukrászdát választották, a négy olvasási óra ötszáz euróba (csaknem 140 ezer forintba) kerül fogyasztással együtt.

"Nem mindegy, mit és hogyan olvasunk. Segítünk eligazodni a már a szupermarketek polcairól is kínált könyvek között. Célként azt tűztük ki, hogy az olvasni szeretők jó könyveket vegyenek kézbe" - nyilatkozta Serino a Corriere della Sera című napilapnak.

Rómában is indul olvasási tanfolyam: a tíz alkalomból álló sorozatért 260 eurót (mintegy 70 ezer) forintot kell fizetniük az irodalom iránt érdeklődőknek. Mint azt a napilapnak a római tanfolyamot tartó írónő, Antonella Lattanzi elmondta, az első órán Gustave Flaubert Bovarynéjából fog felolvasni a kurzus résztvevőinek.

Az olvasást tanító tanfolyamok megszervezését indokolhatja, hogy az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint a számítógép korában újjáéledt az olvasási kedv. A számok azt mutatják, hogy a hat éven felüli olaszok 46,8 százaléka olvasott el legalább egy, legfeljebb három könyvet 2010-ben. Egy évvel korábban az arány 45,1 százalék volt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: