2012-01-31 11:00:37• hírek • MTI

Az olimpia alatt fokozódik a spamveszély

A nyári olimpiai játékok ideje alatt fokozódik a spamveszély, mert a levélszemétküldők kihasználják a fontos eseményeket a kéretlen levelek vonzóbbá tételéhez - derül ki a Symantec számítástechnikai biztonsági vállalat legújabb felméréséből.

A Symantec januári jelentése kimutatta, hogy a levélszemétküldők az ünnepeket és a fontos eseményeket - mint például a közelgő londoni olimpiai játékokat - használják fel arra, hogy vonzóbbá tegyék a kéretlen leveleket.
A vállalat több mint tízezer egyedi domain nevet azonosított, amely az általa küldött levél mellékletének fájlnevében az újévre hivatkozik. Ezeknek a mellékleteknek a megnyitásával az email címzettjét veszélyes weboldalakra irányítják.
Annak érdekében, hogy még nagyobb legyen a kísértés, a spammerek olyan paramétereket is használtak a webcímekben (URL-ben), amelyek azt sugallják, hogy egy közösségi oldalra vezet a hivatkozás.

A Symantec Intelligence becslése szerint a levélszemétküldők ki fogják használni a közelgő naptári eseményeket is, amilyen például a közelgő Valentin-nap is.

"Számíthatunk arra is, hogy rengeteg levélszemét és rosszindulatú program néhány közelgő sporteseményből próbál majd hasznot húzni. Már most találtunk utalásokat a londoni nyári olimpiára, vagy díjelőlegre pályázó csaló üzenetekben. Azáltal, hogy a spammerek az emailjeiket széles körben megtartott ünnepekhez és globális szinten aktuális eseményekhez kapcsolják, a levélszemetek és kártékony szoftverek szerzői érdekesebbé tudják tenni az üzeneteiket - legalábbis első látásra - így nő annak az esélye, hogy a címzettek óvatlanul spam weboldalakat látogatnak meg, vagy megfertőzik a számítógépüket" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője.
December folyamán a globális spam szintje csökkent, de januárban fokozatosan visszatért a tavaly november körüli értékre, amely még így is alacsonyabb, mint a 2011-es átlag - tájékoztat a felmérés.

A Symantec 2012 januárjában minden 370. emailt azonosított adathalászatot célzó levélnek, és az emailalapú támadásokkal kapcsolatban minden 295-diket találta veszélyesnek. Januárban az elektronikus levelek útján terjedő rosszindulatú programok 29 százaléka tartalmazott kártékony webhelyekre irányító linkeket.
A januári jelentés alapján elmondható, hogy a kéretlen levelek tekintetében a legtöbb spammel fertőzött ország továbbra is Szaúd-Arábia maradt 75,5 százalékkal, ezt követi Kína 75, Magyarország 70,8, Nagy-Britannia 69,3, az Egyesült Államok 69 és Kanada 68,7  százalékkal.

Az adathalászat tekintetében Hollandia lett a legcélzottabb ország: januárban minden 62,6 levélből egy adathalászprogrammal volt fertőzött. Ezzel megelőzte Nagy-Britanniát, ahol minden 179,4 emailből egyet blokkoltak.
Az emailalapú támadások tekintetében januárban szintén Hollandia vezet, minden 61,4 emailből egy tartalmazott vírust. Magyarországon ez az arány 396,8 volt.

A jelentés rámutat, hogy januárban az oktatási lett a legtöbb spammel fertőzött szektor 71 százalékos spamaránnyal, ezt követik a nagyvállalatok 69,1, majd a kis- és középvállalkozások 68,9-es fertőzöttséggel.
A kéretlen levelek aránya a kémiai és gyógyszeripari szektorban a legmagasabb, az adathalászat fő célpontja pedig az állami szektor maradt: minden 99,1 emailből egy rejtett adathalász támadást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: