2017-09-14 01:03:36• hírek • nso.hu

Olimpia: 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles rendez

Ahogy az várható volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése Limában szerdán egy korábbi megállapodás értelmében rábólintott arra, hogy hét év múlva, 2024-ben Párizs, míg négy esztendővel később, 2028-ban Los Angeles adjon otthont a nyári ötkarikás játékoknak, írja az nso.hu.

A NOB már júliusban rendkívüli közgyűlésen határozott arról, hogy egyszerre ítéli oda a két olimpia rendezésének jogát a szervezet szeptember 13. és 17. között esedékes 130. kongresszusán Limában. A döntést megelőzően az ötletet támogató NOB-elnök, Thomas Bach úgy nyilatkozott: ha zöld jelzést kap az együttes odaítélés, akkor „mindhárom érintett fél, Párizs, Los Angeles és a NOB számára is kedvező helyzet alakulhat ki”.

Nos, a kedvező helyzet nem sokkal később, augusztus elején elő is állt: a NOB megállapodást kötött az amerikai várossal a 2028-as rendezésről, ami egyben szabad utat nyitott a francia fővárosnak a 2024-es rendezésre. A hét év múlva rendezendő játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is pályázott, de mind a négy város visszalépett.

(Párizs egyébiránt korábban jelezte, hogy csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.)

A NOB történetében másodszor fordult elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentettek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, míg Amszterdam az 1928-as olimpiát kapta meg (ha a sor folytatódik, akkor száz év múlva – ha még akkor is létezik az olimpiai mozgalom – a 2124-es és a 2128-as olimpia házigazdáját is egyszerre jelenthetik majd be…). A 2024-es és 2028-as nyári játékok helyszínét érintő szerdai, formalitásnak tekinthető szavazást a NOB végrehajtó bizottsága készítette elő, amely hétfőtől ülésezik a perui fővárosban.

„Gratulálok Párizsnak és Los Angelesnek! – kezdte beszédét Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere a limai döntést követően. – Nehéz jobbat elképzelni ennél a pillanatnál. Az olimpiai játékok stabilitása biztosítva van az előttünk álló tizenegy évre, rendkívül dolog ez. Két fantasztikus város nagyszerű ötkarikás hagyományokkal, lelkesek az olimpiai mozgalom iránt, és minden lehetséges módon terjesztik is azt.”

A NOB honlapja közleményében kiemeli: Los Angeles és Párizs is inspiráló projektet dolgozott ki, mindkét kandidáló követte az Agenda 2020 útmutatásait, különös tekintettel a meglévő és átmeneti létesítmények használatában – ebben mindkét olimpia rekordot dönt.

A szervezet vezető testülete a legfontosabb feladata mellett az elmúlt két napban egyéb témákat is érintett. Az egyik kiemelt témakört a dopping elleni harc megerősítése jelentette, különös tekintettel az orosz botrányra. Ugyancsak aktuális tárgyalási témát szolgáltatott a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzet, Észak-Korea nukleáris és rakétakísérletei is – a fokozott figyelem oka, hogy február 9. és 25. között az északi határtól mindössze száz kilométerre fekvő, dél-koreai Pjongcsangban rendezik a téli olimpiát 2018-ban.

Thomas Bach az elmúlt napokban többször hangsúlyozta: az olimpia lebonyolítása nincs veszélyben, semmilyen jele sincs annak, hogy bármilyen „fenyegető árnyék” jelenne meg a játékok felett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: