2011-01-12 10:38:19• hírek • Szatmar.ro

Öldöklő küzdelem al-Attijah és Sainz között

Furcsa érzésük lehetett a 32. Dakar résztvevőinek a keddi nap folyamán: a hajnali ködben elindultak a Copiapo városa melletti táborból, majd 271 kilométer megtétele után ugyanott kötöttek ki. Az utolsó chilei szakaszon ugyanis a versenyzők azon a vidéken köröztek, amely néhány hónapja még azért volt a nemzetközi média figyelmének középpontjában, mert 33 bányász hetekig várta megmenekülését egy bányában.

Négy futammal a vége előtt egyre inkább úgy tűnik, a négy versenykategória két csoportra osztható: a „magányos farkasok", értsd a motorosok és a kvadosok sorában szinte borítékolható Marc Coma illetve Alejandro Patronelli elsősége (persze ezt egy technikai sportban mindig kockázatos kijelenteni, főleg egy ilyen maratoni versenyen). Az „csapatversenyzőknél" azonban késhegyre menő verseny zajlik a végső győzelemért: az autósoknál Carlos Sainz és Nasszer al-Attijah, a kamionoknál pedig Firdaus Kabirov és Vlagyimir Csagin folytat öldöklő küzdelmet. A dolog külön érdekessége, hogy mindkét versenytárs egyben csapattárs is.

Ejtsünk előbb szót a „magányos farkasokról". A 9. etap sajátossága, hogy a motorosok ezúttal nem egyenként, hanem csoportosan rajtoltak, aminek az élmezőny meg is itta a levét, mivel vakon hittek Helder Rodriquezben, aki azonban eltévedt, a többiek pedig követték. Mire „zöld ágra vergődtek", addig a derékhad is beérte őket, így mintegy 20-an együtt tették meg a szakasz utolsó részét. Ennek következtében az etapot az amerikai Jonoh Street nyerte meg, pedig ő harmadik turnusban rajtolt. Mögötte a holland Frans Verhoeven és a francia David Casteu futott be, míg az összesített tabellán a dobogót elfoglaló Cyril Despres a hetedik, Coma a kilencedik, Lopez Contardo pedig a tizedik helyen ért a táborba.

Összesítettben továbbra is Coma vezet, 8,14 perccel megelőzve Despres-t és 22,33 perccel Contardót. Ez azt is jelenti, hogy a spanyolnak már csak arra kell vigyáznia, hogy mindig közel tartsa magát Despres-hez, aki kezdi megunni ezt a macska-egér játékot és meghatározta a hátralévő napok taktikáját: húzni foglya a gázt, amennyire csak a csövön kifér és „meglátjuk mi sül ki belőle".

Nincsenek hasonló gondjai Alejandro Patronellinek, az argentin ugyanis kedden már az ötödik szakaszgyőzelmét aratta (Machacek és Laskawiec előtt), összesítettben pedig már egy és egy negyed óra az előnye Halpern előtt, míg Machacek negyed óra híján három órával van lemaradva az éllovas mögött.


Albert Hintenaus a boly élén fotó:dakar.com
Albert Hintenaus a boly élén fotó:dakar.com


Teljesen más a helyzet ugyanakkor az autósok között, ahol Sainz immár ötödik szakaszgyőzelmét is besöpörte csapattársa, al-Attijah előtt, ennek ellenére a mindössze két etapsikert felmutató katari 3,18 perccel vezet a spanyol előtt. Úgy tűnik, az idén tökéletes és lehengerlő lesz a Volkswagenek fölénye, hisz a dobogó harmadik fokát Giniel de Villiers foglalja el, köszönhetően annak is, hogy Stephan Peterhansel idén szerencsétlen csillagzat alatt versenyzett: ha BMW-je épp nem kapott defektet, akkor eltévedt - utóbbi történt kedden, így mind a nap végén, mind az összesített tabellán a negyedik helyen tanyázik. Utóbbin több, mint egy órás az előnye az ötödik Marc Millerrel szemben, miközben ő maga másfél órával van elmaradva al-Attijah mögött...

A kamionok mezőnyében két KAMAZ-os, Vlagyimir Csagin és Firdaus Kabirov fut őrült versenyt egymással. A képet színesíti, hogy ők nem csak csapat-, de honfitársak is egyben. Kedden Kabirov volt a gyorsabb, így visszavette a hétfőn elveszített elsőségét Csagintől - akinek a hátránya 4,11 perc. Eduard Nikolajev majd két órás hátránnyal követi őket a harmadik helyen.

Ami mezőny számunkra érzelmileg közelebb eső részét illeti, a szatmárnémeti Gyenes Emánuelnek nem jött be a csoportos rajt, így az utóbbi napokhoz képest kicsit rosszabb eredményt ért el: a 30. helyen ért vissza a táborba. Ezzel együtt az Autonet Import ''motoros'' részlegén dolgozó sportoló azonban tarja 21. pozícióját az összesített tabellán. Csapatfőnöke, Marcel Butuza viszont jobban ráérzett a rajt adta lehetőségekre és az idei versenyének második legjobb eredményeként a 61. helyen futott be, amivel összesítettben feljött a 64.helyre - ilyen jól még soha nem állt idén. A szerbiai magyar Saghmeister Gábor sem panaszkodhat, hisz a 66.-ként zárta a keddet, összesítettben pedig az 59. pozícióban áll.

„Korán reggel, ködben rajtoltunk, az egyvonalas rajtolás pedig, amit a motokrossz-versenyeken használnak, nem nyerte el a tetszésem: 30 kilométeren keresztül nem tudtunk elszakadni egymástól, így hatalmas porban haladtunk. A köd miatt ráadásul a sisak plexijét is állandóan törölgetni kellett ", nyilatkozta a Vectra Racing Team honlapján Gyenes. Akiről mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Maraton kategóriában (lényege, hogy a pilótáknak a verseny egész távjában nem szabad motort cserélniük) az első helyen áll.

Krysztof Holowczyc a ki tudja hányadik dűnével küzd éppen fotó: dakar.com
Krysztof Holowczyc a ki tudja hányadik dűnével küzd éppen fotó: dakar.com


Kabirov visszavette első helyét Csagintől fotó: dakar.com
Kabirov visszavette első helyét Csagintől fotó: dakar.com


Apró hősök a hatalmas sivatagban fotó: dakar.com
Apró hősök a hatalmas sivatagban fotó: dakar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: