2010-06-18 14:24:34• hírek • Szatmár.ro/ MTI

Olcsóbban veszi Románia a földgázt

Románia  a földgáz árának csökkentésében egyezett meg Oroszországgal, és abban bízik, hogy az év eleje előtt még újabb árcsökkentést sikerül elérnie - jelentette be Adriean Videanu román gazdasági miniszter.

A román lépést megelőzően már számos nagyobb orosz földgázvásárlónak sikerült árcsökkentést kialkudnia annak köszönhetően, hogy a Gazprom egyre növekvő versenynek van kitéve más gázszállítók részéről.

A miniszter a Gazprom vezetőivel Moszkvában folytatott megbeszéléseit  egy nappal követően nyilatkozott újságíróknak, kifejtve, hogy "hajlandóságot tapasztalt a gáz árának csökkentésére". "Ez megerősíti bennem a bizalmat az ár fokozatos csökkentésével kapcsolatban" - tette hozzá. "Még tárgyalunk, és további csökkentésekre számítok."

Romániának (ezer köbméterenként) 13 dolláros árcsökkentést sikerült kialkudnia a Wintershall vállalattal, a német BASF leányvállalatával, amely közös vállalatot tart fenn a Gazprommal, és közvetítőként működött közre a tárgyalásokban. Románia 352 dollárt fizet ezer köbméter gáz után.

Románia földgázszükségletének egyharmadát importálja, kétharmadát pedig belföldi termelésből fedezi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: