2012-12-12 10:32:04• hírek • Kocsis Zoltán

Olcsóbbak a karácsonyfák, mint tavaly

Alig másfél hét és itt van karácsony! A kereszténység egyik legfontosabb ünnepének pedig elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa. A fenyők már megjelentek a szatmárnémeti piacon, ám egyelőre se a kereslet, se a kínálat nem túl nagy. Utóbbi a hétvégén megváltozhat.

„Szaloncukrot már árulunk, fát viszont még nem. Mi csak a hétvégén hozzuk ki őket és a legtöbben ezt teszik", mondja a nagypiac egyik árusa. „Odébb azonban már vannak fák", teszi még hozzá, régi ismeretségünk miatt egyszersmind útbaigazítva.

A piac Golescu híd felőli végében aztán tényleg megtaláljuk a fenyőket. Nem is keveset, hisz olyan hétszáz darab vár arra, hogy valaki megvegye - tudtuk meg az egyik árustól. Persze, hogy mi a sok, az relatív fogalom, győződünk meg, amikor partnerünk elmondja, tavaly több, mint 1200 eladó fa volt a piac ezen részén.

„A tegnap jöttünk ki először. Egyelőre kicsi a forgalom. A tegnap egyetlen fát sem adtunk el, ma reggel pedig négyet. Egyelőre iskolák, óvodák vásárolnak, magán személyek kevésbé", mondja egy másik kereskedő. A „szomszédban" viszont kapás van, egy „törzsvásárló" veszi meg éppen a fenyőt. „Sokan arra számítanak, hogy az utolsó napokban leesik majd a fa ára. Ám nem mindig van így. A tavaly így volt, mert akkor sok volt a fa, idén azonban Romániában kevesebbet szabad kivágni", mondta korábbi beszédpartnerünk.

Amint azt az előző években megszokhattuk, a romániai fák mellett elsősorban Dániából importált fenyők közül válogathatunk. A kisebbeket már 50 lejért meg lehet venni, a nagyobbakért viszont 150 lejt is lepengethetünk. Elsősorban a külföldi fenyők kerülnek többe. Ami a méretet illeti, 120 centimétertől akár három méterig lehet válogatni. „Idén egy bizonyos összegért nagyobb fákat adunk, mint tavaly", kapjuk a választ kérdésünkre, mely szerint változtak-e az árak az egy esztendővel korábbihoz képest.

Ezüst, luc - több fajta fenyő is megtalálható a piacon, csak gyökeres nem. Egyelőre. Az egyik kereskedő azt mondja, hogy néhány napon belül ők hoznak azt is. „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg a tavaly volt kereslet iránta, idén önök az elsők, akik egyáltalán említést tesznek erről", mondja a kereskedő. Aki elismeri: a gyökeres csemeték jóval drágábbak...

Ellentétben a szaloncukorral, amelynek kilóját idén már 12 lejért meg lehet venni. Tavaly, mondja régi ismerősünk, egy lejjel drágább volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: