2008-03-27 18:38:59• hírek • István Löchli

Talán betiltják a génmódosított kukorica termelését

Napjainkban egyre nő a kereslet a biotermékekre. Mára már tény, hogy ha ilyen jellegű élelmiszereket fogyasztunk, javul az egészségünk minősége.

Egy brit felmérés szerint a biogyümölcsök és zöldségek 40%-al több antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok szerepe pedig igen jelentős a rák és a szívbetegségek megelőzésében. Ugyanakkor az ilyen típusú élelmiszerek vas- és cink tartalma is magasabb - mutatott rá Korodi Attila környezetvédelmi miniszter március 27-én, Bukarestben, egy, a Greenpeace, valamint az Országos Mezőgazdasági Szövetség szervezésében tartott, bioélelmiszereket népszerűsítő rendezvényen.

A tárcavezető arra kérte a mezőgazdászokat, hogy kerüljék el a génmódosított kukorica termelését. A Környezetvédelmi Minisztérium olyan tanulmányok birtokában van, amelyek megkérdőjelezik a génmódosított (MON810) kukorica biztonságát. Ezeket a tanulmányokat több országban is használják, így Franciaországban, Magyarországon, Görögországban, Lengyelországban és Ausztriában is. Az uniós törvénykezés minden tagállam számára engedélyezi a génmódosított termékek betiltását. (A 18 számú, 2001 évi irányelvről van szó, amelyet a 43-as számú kormányrendelettel ültettek át a román törvénykezésbe).

Korodi Attila arra kérte az új Biológiai Biztonságért Felelős Bizottságot, amely április 15-én kezdi meg működését, hogy vizsgálja meg MON810 génmódosított kukoricának a lakosság egészségére, illetve a környezetre mért hatását, ugyanakkor felkérte a gazdákat, hogy az idénytől kezdődően ne termeljenek és ne vessenek ebből a kukoricafajtából.

A továbbiakban elmondta, amennyiben a Biológiai Biztonságért Felelős Bizottság megállapítja, hogy a génmódosított termékeknek negatív hatása van az emberi egészségre és a környezetre, a Környezetvédelmi Minisztérium ki fog dolgozni egy kormányhatározatot a génmódosított kukorica betiltására.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: