2009-04-09 16:09:31• hírek • MTI

Olcsó jeggyel csábítják a diákokat

Idén akár 50 százalékkal is olcsóbban juthatnak Sziget fesztivál hetijegyéhez az egyetemista és főiskolás diákok. A 17. fesztivál augusztus 12-17. között lesz, a rendezvény egyik újdonsága, hogy külön nagyszínpadot kapnak a magyar sztárok, az eddigi nagyszínpad pedig csak a külföldieké lesz - hangzott el a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője kiemelte: a gazdasági válság a fesztiválszervezőket is érinti, hiszen sok cég visszafogta reklámkiadásait, és tartanak attól is, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak az ilyen jellegű költségeket. Ezért - bár a napijegyek ára 10 ezer forintra emelkedik - különböző kedvezményeket kínálnak majd a fiataloknak.

Ilyen például, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok csoportos bérleteket vásárolhatnak, ezeknél a kedvezmény a csoport létszámától függ. A legfeljebb 50 százalékos árcsökkenést 46 fős csoporttal lehet elérni. Szintén kedvezmény, hogy 23 óra után fél áron lesz majd kapható a napijegy.

Gerendai Károly ismertetése szerint félnek attól, miként lehet túlélni ezt az évet úgy, hogy ráadásul több kiadást is terveznek idén. Emiatt újra állami támogatáshoz folyamodtak. (A fesztivál szervezői 2007-ben és 2008-ban már nem kértek állami támogatást rendezvényükhöz).

Mint mondta, költségvetésük idén mintegy 2,7 milliárd forint lesz, ennek 5 százalékát szeretnék megkapni az államtól, azonban kérésükre még nem kaptak választ. Gerendai Károly az elmúlt héten egy lapinterjúban azt mondta, a Miniszterelnöki Hivatalhoz benyújtott kérelmükben 130 millió forintos segítséget kérnek.

Az ügyvezető az újdonságok között említette, hogy összevonják a pop-rock és a metál színpadokat, valamint az A38 és a Wan2 sátrát is. Ugyancsak újdonság, hogy külön nagyszínpadot kapnak a magyar sztárok, az eddigi nagyszínpad pedig csak a külföldieké lesz. Így a világzenei fellépő hellyel együtt összesen három nagyszínpadot számlál majd a Sziget.
Új programhelyszínek is lesznek; a fesztivál külföldi vendégei a Hungarikum Faluban ismerhetik meg Magyarország kultúráját, gasztronómiáját, kézműves és iparműves termékeit, de bemutatkozik Pécs is, mint Európa Kulturális Fővárosa. Az EKF-színpad főleg magyar, balkáni és mediterrán produkciókat vonultat majd fel, valamint kiemelt szerepet kapnak a pécsi előadók.

Idén több ország is fókuszba kerül a Szigeten: Németország, Japán, Izrael és Spanyolország katalán régiója mutatkozik be. Németországot a berlini fal leomlása és az 1989-es események miatt emelik ki, az ARC és a Sziget közös produkciójaként egyedi képzőművészeti alkotássá válik egy Szigeten felállítandó fal.

Izrael a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója, Japán a magyar-japán kulturális évad kapcsán kerül fókuszba, a katalán régióból pedig számos ottani produkció érkezik a fesztiválra.

A The Kilers koncertje a Sziget fesztiválon, 2007-ben

A mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda ad jubileumi koncertet, a nulladik nap programját pedig a Rock az erőszak ellen (Rock Against Violence) elnevezésű szervezettel közösen rendezik meg. Az angliai szervezet azért kereste meg őket, mert - mint mondták - "Magyarországon úgy tűnik, elég nagy baj van". Gerendai Károly hozzátette: ennek a napnak a programja még szervezés alatt áll, de azon dolgoznak, hogy a tolerancia jegyének szenteljék a fesztivál nulladik napját.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a U2 fellépése már sokszor felmerült ötletként, azonban ez általában azért nem valósul meg, mert a zenekar mindig saját technikával, egyedi színpaddal turnézik és általában csak stadionokban lép fel.
Idén a Sziget szervezői jelentősen növelik a külföldi reklámköltségeket, hogy a hirdetések még több turistát csábítsanak Magyarországra. Tervezik tovább, hogy "bulivonatok" indulnak majd a Szigetre Európa több nagyvárosából, amelyeken a hosszú utat egyebek között DJ-k fellépése teszi majd vonzóbbá.
Újdonság lesz a VIP kemping is, ahol ABC, vezeték nélküli internet, telefontöltő, recepció, csomag- és értékmegőrzés várja a sátorozókat.

Az idei fesztivál már korábban bejelentett külföldi "húzónevei" között van a Prodigy, Fatboy Slim, a Placebo, az Offspring, a Snow Patrol, a Die Toten Hosen is. Most a szervezők nem közöltek újabb neveket, azonban májusban egy újabb sajtótájékoztatót tartanak a végleges programról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: