2017-03-15 07:43:16• hírek • MTI

Olaszországban tájékozódnak a kizsákmányolt románok helyzetéről

Sorin Grindeanu miniszterelnök tárcaközi küldöttséget bízott meg azzal, hogy az Olaszországban, Szicília és Calabria régióban dolgozó román vendégmunkások kizsákmányolásáról szóló sajtóhírek valóságalapjáról a helyszínen tájékozódjék - közölte kedden a kormány sajtóirodája.

Andreea Pastirnac külhoni románokért felelős miniszter és a bukaresti belügyminisztérium egy képviselője szerdán kezdi meg háromnapos munkalátogatását Olaszországban, ahol a helyi hatóságokkal, a román vendégmunkások szervezeteivel, valamint a kizsákmányolásuk ellen fellépő emberi jogi alapítványok képviselőivel találkoznak.

A kormány a brit The Observerben vasárnap megjelent riportra reagált. A hetilap szerint a szicíliai Ragusa ültetvényein több mint hétezer romániai nőt dolgoztatnak gyakorlatilag rabszolgasorban.

A brit lap által megszólaltatott áldozatok arra panaszkodtak, hogy extrém hőségben, víz nélkül, napi 12 órát dolgoztatták őket, elhagyatott szálláshelyekre, megalázó életkörülmények közé kényszerítették őket, és a testi bántalmazások is mindennaposak voltak, rajtuk kívül családtagjaikat is zsarolták, fegyverrel fenyegették.

A Megverve, megerőszakolva, kizsákmányolva - a 21. századi rabszolgaság amelyre a szicíliai mezőgazdaság alapul című cikk szerint a helyi rendőrség is tudja, hogy a zöldség-ültetvények és melegházak tulajdonosai zsarolással, fenyegetéssel szexuális szolgáltatásokra is kényszerítik az ültetvényeken dolgoztatott nőket, ám azok nagyon ritkán mernek feljelentést tenni, így a hatóságok tehetetlenek.

A The Observer egy romániai, Moldva térségéből származó nőt idéz, aki elmondta: azért vállalják mégis a megaláztatást, mert szülőföldjükön nem találnának munkát, és Olaszországban lényegesen többet keresnek az otthoni kétszáz euró körüli átlagfizetésnél.

A külügyminisztérium közleménye szerint eddig egyetlen román állampolgár sem kért konzuli segítséget ilyen eset miatt Románia római nagykövetségétől, vagy cataniai konzulátusától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: