2010-11-27 08:04:37• hírek • Szatmár.ro

Olasz paradicsomleves és tonhalas pizza

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Olasz paradicsomleves

Hozzávalók
: 1 l paradicsomlé, lehetőleg cukormentes 100%-os, 2 dl tej, 2 tk. keményítő vagy 1 ek. grahamliszt, 2 dkg reszelt petrezselyem gyökér, 5 szál petrezselyem zöld apróra összevágva, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. szárított bazsalikom, 1 tk. szárított oregánó, ½ tk. kakukkfű (ha van friss, az még jobb)1 tk. só, 1 kk. bors, reszelt parmezán sajt.

Ha a parmezán sajt nem elég levesbetétnek tegyunk  bele „bojli" golyót, hozzávalók: 1 tojás, 10 dkg graham liszt, csipetnyi só, bors.

Elkészítése: A paradicsomlét a reszelt petrezselyemgyökérrel és a fűszerekkel (kivéve a petrezselyemzöldet) összeforraljuk, majd hozzáadjuk a tejben csomómentesre kevert keményítőt (lisztet). A forró levesből egy kanállal kiveszünk és hozzákeverjük a habaráshoz, és összeforraljuk. A tészta golyóhoz a tojást kicsit felverjük, kis adagokban hozzákeverjük a lisztet és a fűszereket. A lényeg, hogy kemény jól formázható tésztát kapjunk.
Beledobáljuk a borsó nagyságúra gyúrt tésztát, forralunk egyet rajta és ha feljönnek a golyók a leves tetejére készen is vagyunk.

Mielőtt a tányérba szedjük, a tányér aljára szórjunk 2-3 ek. reszelt parmezán sajtot. A tetejét megszórjuk a petrezselyem zölddel.

Tonhalas pizza egészségesen

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl meleg víz, 1 kávéskanál méz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a feltéthez: 2 doboz saját levében eltett tonhalkonzerv, 1 nagy pohár natúr joghurt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 - 5 szem koktélparadicsom, 20 - 30 dkg pizza mozzarella, 1 citrom, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kakukkfű, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál só.

Elkészítése: A tésztához az élesztőt a meleg vízben feloldott mézhez adjuk és megvárjuk, míg az élesztő felhabosodik (felfut). Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl meleg a víz, mert akkor az élesztőnk nem fog felfutni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt. A liszt mindig legyen szobahőmérsékletű, különben nagyon kihűti az élesztőt és akkor nem fog megkelni a tésztánk. Az alapanyagokat jól összedolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne ragadjon, és ne legyen túl kemény sem. Ezután 20 - 30 percig konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük.

Közben a tonhalról leöntjük a lét és lecsepegtetjük A sajtot lereszeljük, a hagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomokat és a citromot megmossuk, a paradicsomot félbevágjuk, a citromot vékonyan felszeleteljük A fűszereket összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd kettévesszük. Papírvékony tészta a nyerő, ezért egy tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal, majd kilapogatjuk benne a tészta felét. A tésztát megkenjük a natúr joghurttal, megszórjuk a fűszerek 1/4-ével, rászórjuk a sajtot. Ezután rádobáljuk a tonhal felét, a paradicsomok felét, a citrom felét és a hagyma felét. Ezután újra megszórjuk a fűszerek 1/4-ével. Sütőbe tesszük körülbelül 15 - 20 perce, közben elkészítjük a tészta másik felét is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: