2010-04-21 17:24:36• hírek • Szatmár.ro

Olasz csemege: vérbajos lovak

Az olaszok asztalára kerül a tőlünk elszállítandó „vérbajos lovak" húsa.

A néhány évvel ezelőtti akció után jövő héten ismét elkezdődik a megyében a „vérbajként" közismert ló-kevésvérűségben szenvedő állatok elszállítása. A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai szerint tájegységünkben még mindig csaknem 1400 ilyen lovat tartanak számon. Mint köztudott, annak idején botrányba fulladt a lovak elvitele, hiszen kiderült, a Mezőgazdasági Minisztérium igen furcsa szerződést kötött a szolgáltatást felvállaló céggel.

Egyes gazdáknak több évig kellett várni a pénzükre. Most ez nem így lesz - legalábbis Gheorghe Dorin Maurer, megyei „főállatorvos" ígérete szerint. A beteg lovak értékbecslését négy megyei bizottság fogja párhuzamosan végezni, és a szállítást az értékesítési licitet megnyerő alexandria-i vágóhíd oldja meg. A cég olasz felvásárlóknak adja el a felhasználható húsmennyiséget, így a mi „vérbajos" lovaink a taljánok asztalára kerülnek.

A húsmennyiség utáni összeget a vállalat fizeti ki a gazdának, a felbecsült értékig terjedő további pénzösszeget legtöbb 90 napon belül az állam fogja kiutalni a tulajdonosoknak. Romániában már évekkel ezelőtt le kellett volna zárulnia a kevésvérűségben szenvedő lovak megsemmisítésének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: