2011-10-03 13:14:47• hírek • MTI

Olasz a legszebb kert Európában

Olasz kastélypark nyerte idén a legszebb európai kertnek odaítélt díjat. Meglepetésnek számít, hogy nem évszázados, hanem modern itáliai park kapta meg az elismerést.

A La Stampa című torinói napilap büszkén jelentette, hogy ezúttal nem a franciák és nem is az angolok nyerték a legszebb európai kertnek járó European Garden Award díjat, amelyről minden évben szakzsűri dönt.

A testület 2011-ben a piemonti Alessandriától nem messze, Acqui Termében levő Ottolenghi-villa parkját jutalmazta. Az olasz győzelem már önmagában is meglepetésnek számít, hiszen a parktervezésben - többek közt Versailles és a Tuileriák kertjével - a franciák járnak az élen, mögöttük a kertgondozásban szintén tapasztalt angolokkal - írta a La Stampa, hangsúlyozva hogy ráadásul nem is történelmi olasz palota parkja nyerte el a díjat.

Az 1920-tól épített Ottolenghi-villa parkját Pietro Porcini, a 20. század neves olasz tájépítésze tervezte 1955-ben. A tízezer négyzetméteres park a modern olasz kertépítészet első, és azóta is ritka példájának számít négyszögletes pázsitkockáival, oszlopcsarnokával és fák, bokrok, növények harmonikus váltakozásával.

Az idei nyertes: az Ottolenghi-villa


Az eddig kevéssé ismert, elsősorban helyi esküvőkre kibérelt villát a díjkiosztással megbízott zsűri tagjai titokban keresték fel. A villa jelenleg a hasonló nevű tejipari vállalatot vezető Vittorio Invernizzi tulajdona, aki az európai díj alkalmából megnyitotta a villát a nagyközönség előtt.

Az European Garden Award második díját a francia Chateau de la Bourdaisiere kastélyparkja érdemelte ki, a harmadik helyezést az angol Boughton parkja kapta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: