2018-09-15 19:48:10• hírek • Nagy Tímea

Ökumenikus premier Szatmáron és Romániában

Az akarattal provokatív, Szólj be a papnak! címet viselő magyarországi kezdeményezésű rendezvénysorozat péntek este Szatmárra is ellátogatott. Premier volt ez, de nem csak a mi városunkban, hanem Romániában is.

Ökumenikus alkalmakról már ezelőtt is hallottunk. Olyan beszélgetésre azonban, melyen három vallás képviselői és a közönség egy kocsmában találkoznak, még Románia szerte sem volt példa. 

 

Ennek a mozgalomnak a története igen fiatal még, így mesélik el a szervezők a hivatalos Facebook oldalukon: "2017 februárjában kezdődött el a tevékenység, három debreceni keresztény gyülekezet összefogásával. A kezdeményezés célja egyfajta "kocsmai evangelizáció", hogy alkalmat adjanak főleg olyanok számára, akik nem járnak templomba és gyülekezetbe, hogy a saját életük nagy kérdései kapcsán megismerkedhessenek a hagyományos, bevett egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjával, és találkozzanak a hittel, Jézus Krisztus üzenetével."




A tegnap esti alkalom beszélgetőpartnerei a Red Hat Yard udvarán, Ifj. Pallai Béla - görög katolikus pap, Istvánffy Szilárd - római katolikus pap és Rácz Ervin - református lelkipásztor voltak. Megpróbálták az emberi lehetetlent rögtön első alkalommal. Arra a képtelen feladatra vállalkoztak, amire eddig nem sokan mertek, mégpedig választ adni mindarra a rengeteg kérdésre és kételyre, melyek a mai (tudományos vívmányokkal tarkított világban) minduntalan élményeket kergető fiatalokat foglalkoztatják.




A beszélgetés interaktív és improvizatív jellegű volt, hiszen az instant kérdésekre a válaszokat helyben rögtönözve, a lehető legérthetőbben és legcélratörőbben kellett megfogalmazniuk. A sok éves előadói gyakorlat most sem hagyta cserben a felekezetek vezetőit, hiszen a kitartó és folyamatos érdeklődésről a közönség azonnali reakciói és a sorok közül fel-felbukkanó halk hozzáfűzések árulkodtak.

 

A beszélgetés moderátora Bartos Erzsébet, a szünetekben a Bízz Band református könnyűzenével szórakoztatta a közönséget.
 

Az esemény kulcs gondolatát a szervezők így fogalmazták meg: "Hol van Isten a bajban?" Ehhez köthető kérdés a közönség soraiból is érkezett. Arra volt kiváncsi valaki, hogy miért részesül egyenlőtlenül az emberiség a bajból, a rosszból és a szerencsétlenségből?




Másokat az foglalkoztatta, hogyan tudják az egyházak a fiatalok érdeklődését felkelteni, ezt fenntartani és őket minél közelebb hozni a valláshoz, a felekezetekhez - és meddig mehetnek el ebben az ingergazdag világgal vívott "nemes küzdelemben"?

 

Felmerült természetesen a cölibátussal kapcsolatos, kissé sem köntörfalazó kérdés. A válaszok kimerítőek és egyértelműek voltak, amennyire csak lehetett, bár a kérdező nem hagyta magát könnyen lerázni.

 

Előkerült a tudomány kontra vallás, Darvin kontra Biblia problematika. Meglepő, felvillanyozó és egyben elgondolkoztató válaszokat kapott az a facebookos kommentelő, aki az élő közvetítés alá írt hozzászólásában a csillagok keletkezésének tudományos magyarázatába is belebonyolódott.




Voltak olyanok, akik a feleletekkel nem voltak teljesen megelégedve. Akadt egy olyan beszóló, aki konkrét magyarázatott szeretett volna kapni az általa még nyitottnak vélt, de az este folyamán már lecsengett témákra. A reakció erre igazán őszintére sikeredett. A papok és a lelkipásztorok emberek másokért - ahogy Istvánffi Szilárd idézte II. János Pál pápa szavait. Hiába szeretnének minden kételyt elhesegetni, minden kérdésre a legjobb választ adni, erre csak a jó Isten képes. Ők Isten segítségével és útmutatásával felvértezve állnak minden próbatétel elé.

 

Az este folyamán a két félidőben összesen több mint 10 kérdésre sikerült választ kapniuk a beszólni vágyó jelenlévőknek és az internetes nézőknek. A netes élő közvetítés Facebookon jött létre és 5900 ember követte nyomon az online diskurziót. Szép számban érkeztek hozzászólások és megosztások, bámulatos volt az internetes közönség részvétele.




A nagy számú érdeklődő és a meglehetősen interaktív közönség bizonyságul szolgál - emiatt is fontos azt kiemelni, hogy ezeknek az eseményeknek nem szabad gátat szabni. Ifj. Pallai Béla, Istvánffy Szilárd és Rácz Ervin egyöntetűen pozitív kezdeményezésnek tartották a beszélgetést, és nyitottak a következő összejövetelekre. 

 

Céljaik nagyon is hasonlóak: úgy szeretnék megszólítani a fiatalságot, hogy ők a hívó szót igaz és mély érdeklődéssel, tiszta szívvel fogadják. 

Fontosnak tartják megvalósítani, hogy a vallás gyakorlása a Z generáció számára ne terhes kötelezettséget jelentsen, hanem az a lényüket hittel, szeretettel, jósággal és reménnyel átszövő benső hanggá váljék.

 

Az esemény egyedisége, a válaszok hitbeli- és gondolati mélysége, a meghitt, mégis agyat bizsergő, bennsőséges atmoszféra - szavakkal le nem írható élményt nyújtott. A hallgatóság olyan emlékkel tért haza, mely által kicsit többé és jobbá válhatott ebben a mellettünk észrevétlen elrohanó világban.

 

Az esemény élő közvetítésének a felvételét az itt beágyazott videóban most megtekintheti:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: