2012-09-30 15:00:00• hírek • Szatmár.ro

Októbertől újra fölszáll a páva

Reneszánszát éli a népi előadó művészet, vidéki és nagyvárosi, hazai és külhoni fiatalok ezrei jelentkeztek az MTVA és a Hagyományok Háza tavaszi versenyfelhívására. A Szimfonik LIVEklasszikus és könnyűzenét ötvöző sorozata után újabb műfaji kísérletre vállalkozik a verseny selejtezőiből kibontakozó tévéműsorral a közmédia: Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató show-t indít október 6-tól a Dunán. A műsort egy távoli tévés előzmény, aRöpülj páva kulisszatitkait felfedő filmmel vezeti be a csatorna.

Divatossá válik nemzeti kultúránk legősibb ága, a népi kultúra - az utóbbi évtizedben zenészek, előadóművészek, divattervezők, iparművészek sokasága kezdett visszanyúlni a népi gyökerekhez, hogy néha csak inspirációt, értékes ötleteket és gondolatokat, máskor konkrét motívumokat, dallamokat, mozdulatokat emeljen át a népzenéből, a néptáncból, vagy éppen a népi díszítőművészetből. A tradicionális motívumokat újraértelmező divattervezők, a kortárs dalokat saját zenei világukba „visszafordító" népzenészek sikerei sorra azt bizonyítják, nem tátongnak áthidalhatatlan szakadékok az egykor zárt közösségekben fejlődő, generációról generációra öröklődő népművészeti, és a kortárs, nyitott, stílusokat és műfajokat bátran ötvöző művészeti jelenségek között. A népi gyökerek iránti fokozódó érdeklődést érzékelve a közmédia és a Hagyományok Háza ezért arra vállalkozott, hogy alkotó módon erősítse ezeket a trendeket: modern tehetségkutató show-ban ad bemutatkozási lehetőséget a népi előadó művészet iránt érdeklődő fiataloknak.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza 2012. március 28-án hirdette meg az erre az alapgondolatra épülő, Fölszállott a páva című népzenei és néptánc vetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti, amatőr népzenei és néptánc szólisták, illetve népzenei- és néptáncegyüttesek jelentkezhettek. A Fölszállott a páva területi előválogatói 360 produkció, mintegy 2000 versenyző részvételével szeptember 8-án fejeződtek be, a helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-tól láthatják a Duna műsorán. Az elődöntőkbe a zsűri közel félszáz műsorszámot javasol, az elődöntők november 3-tól indulnak Novák Péter és Herczku Ágnes műsorvezetésével a csatornán. A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkájának tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és a világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, s a jelentkezők kizárólag „tiszta forrásból" merítettek.

Az egyedülálló összefogással útjára indított Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató verseny persze nem teljesen előzmény nélküli. A 60-as évek végén indult Röpülj páva sikerében ugyan sokan kételkedtek, végül egy országot mozdított meg, s számos nemzetközi hírű előadónkat indított el a pályán a tévés népzenei tehetségkutató verseny. A Röpülj pávától a Fölszállott a páváig című, szeptember 29-én 19.35-től a Dunánlátható riportfilm alkotói az eredeti szereplőkkel közösen emlékezve tárják fel a műsor kulisszatitkait, rámutatva a modern utód, a Fölszállott a páva gyökereire is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: