2009-10-05 14:05:42• hírek • Gozner Gertrud

Októberben folytatódnak az elbocsátások

Év végéig a megyében élő munkanélküliek száma elérheti a 10 ezer főt - nyilatkozta Doina Iura, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója. A hideg időszakban bekövetkező elbocsátások főleg a szezonmunkásokat foglalkoztató, úgy mint az építkeztetési és a mezőgazdasági cégeket érinti.

A jelenleg nyilvántartott 8 ezer személyhez az előre bejelentett elbocsátások alapján még hozzátevődik 500 fő. Ugyanakkor a hideg évszak beköszöntével a mezőgazdasággal és építkezéssel foglalkozó vállalatok kényszerpihenőre küldenek körülbelül 1500 alkalmazottat - fejtette ki a hivatal vezetője. Ha az év végére a foglalkozás nélküliek száma el fogja érni a 10 ezret, ez 6,4 százalékos munkanélküliséget jelent, ami már elég súlyosnak számít - magyarázta Iura.

Az igazgatónő által közzétett adatok szerint szeptemberben háromszáz személy bocsátottak el a megyében, az Electrolux gyár 90 munkásától vált meg, a Secea kft. 11 személyt küldött haza. Október folyamán a Ceramica Rt. előre láthatólag 45 alkalmazottat bocsát el, a Someta Rt. 28 dolgozóját küldi munkanélküli segélyre, az Imex Kft. 19 személytől válik meg, a Komax Com 31 , míg a Didar Kft. 20 alkalmazottját bocsátja el. Novemberben a Prisma Rt készült tömeges elbocsátásokra, összesen 27 dolgozójától válik meg.

A munkanélküliek aránya annak ellenére nő, hogy a meghirdetett állások száma kétszerese a korábbi időszakoknak. Ezen a héten a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség 480 szabad állást kínál a megyében, amiből 369 a megyeközpontban található. A legtöbb üres állást most is a könnyűiparban dolgozók számára ajánlják, viszont a korábbi hónapokhoz képest egyre nő a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára meghirdettet munkahelyek száma. Ezen héten 32 egyetemet végzett személy kaphat állást különböző mérnöki és gyógyszerészeti diplomával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: