2018-10-09 07:28:28• hírek • Bede Emőke

Október 9.: a holokauszt romániai áldozatainak emléknapja

2004-től kezdődően, minden év október 9-én a holokauszt romániai áldozataira, az elhurcolt zsidókra emlékeznek országszerte.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ugyanis 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Bár a január 27. is kiemelt fontosságú, mégis a legtöbb ország saját emléknapot jelölt ki. Tizennégy évvel ezelőtt azért döntöttek Romániában az október 9. mellett, mert ezen a napon kezdődött meg a bukovinai zsidók deportálása.
 

1944. május 3-án megkezdték Szatmánémetiben is a gettósítást, a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca, Károlyi köz (Kogălniceanu), József főherceg (Brâncoveanu), Báthory (Martirilor deportaţi) és Kert (Golescu) utcákban kialakított helyekre 18 900 zsidót zsúfoltak be. Városunkból végül hat szerelvény indult útnak: a vagonokban összesen 18 863 embert küldtek a halálba -olvasható a helyi zsidó hitközség honlapján.
 

A szatmári zsidóság az idők során számos jeles személyiséget adott közösségünknek: Acsády Ignác nagykárolyi születésű történészt, Chorin Ferenc és Kelemen Samu szatmári képviselőket, Jászi Oszkár politológust, Csehi Gyula, Markovits Rodion és Szép Ernő írókat, Dénes Sándor újságírót, Erdős I.Pál festőt, valamint Harag György rendezőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: