2011-09-28 11:12:18• hírek • Szatmár.ro

Október 6-i megemlékezés

Az 1848-as forradalom és szabadságharc vértanúi, az aradi tizenhármak előtt tiszteleg október 6-án 17 órai kezdettel a Szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör - tájékoztatta a szatmár.ro hírportált Kereskényi Gábor, az RMDSZ városi elnöke.

Az aradi vértanúk azok a honvédtisztek, akiket a szabadságharc bukása után az 1848-49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tiszt volt, a szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy tábornoki rangot viselt.

A koszorúzással egybekötött megemlékezésre idén is a Zárda templom falán elhelyezett Gonzeczky János emléktáblánál kerül sor. A megemlékezésen imát mond Ft. ifj. Pallai Béla görög katolikus és Gödri Alpár evangélikus lelkipásztor, majd Thoroczkay Sándor történész, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke idézi fel a történelmi eseményeket.

Varga Sándor színművész szavalatát követően pedig a résztvevők megkoszorúzzák a mártír szatmári tábori lelkész, Gonzenczky János emléktábláját. A megemlékezésen közreműködik a Székesegyház Énekkara és a Dsida Jenő Cserkészcspat.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a hősök előtti közös főhajtásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: