2011-10-06 09:11:31• hírek • MTI/Szatmár.ro

Október 6 - az RMDSZ a Gonzenczky táblánál emlékezik

Az ellentmondó statisztikák szerint a megtorlás során mintegy ötszáz halálos ítélet született, s körülbelül száztízet hajtottak végre.

Szatmárnémetiben 17 órakor veszi kezdetét az október 6.-i megemlékezés.

A szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.  
Batthyányt még 1849 januárjában tartóztatták le, s végül az olmützi törvényszék ítélte - felsőbb utasításra - kötél általi halálra. Esetében a bíróság a Bécsben hozott szabályt is megsértette, hiszen a felelősségre vonás csak az Országgyűlés feloszlatása után elkövetett cselekményekre vonatkozott, Batthyány viszont ekkor már lemondott tisztségéről. Haynau október 5-én erősítette meg az ítéletet.

Aradon 13 tábornokot és egy ezredest szeptember 26-án ítélték halálra felségsértés és lázadás miatt.
A kivégzéseket október 6-ra, a bécsi forradalom évfordulójára időzítették. Batthyány előző éjjel egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, ezért nem lehetett felakasztani. Aradon ugyancsak október 6-án végezték ki a 13 honvédtábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. Előbb a vár északi sáncában a golyó általi halálra "kegyelmezett" Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt lőtték agyon, majd a többi kilencet akasztották fel a vártól délre, egy sebtében összetákolt bitófára.

A Szatmárnémetiben tartott, koszorúzással egybekötött megemlékezésre idén is a Zárda templom falán elhelyezett Gonzeczky János emléktáblánál kerül sor. A megemlékezésen imát mond Ft. ifj. Pallai Béla görög katolikus és Gödri Alpár evangélikus lelkipásztor, majd Thoroczkay Sándor történész, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke idézi fel a történelmi eseményeket.

Október hatodika emlékére

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: