2011-10-14 18:02:15• hírek • Balog Anita

Október 20-án veszi kezdetét a népszámlálás

Szatmár megyében 2000 számlálóbiztos fogja megkezdeni a munkát, telefonon vagy személyesen egyeztet, esetleg a postaládában hagyott cetlivel jelzi, hogy mikor keresi fel az adott lakást
Szatmár megyében 2000 számlálóbiztos fogja megkezdeni a munkát, telefonon vagy személyesen egyeztet, esetleg a postaládában hagyott cetlivel jelzi, hogy mikor keresi fel az adott lakást

Szatmár megyében október 20 és 31 között összesen 2000 népszámlálóbiztos veszi nyakába a rábízott települést, hogy mindenik elvégezze a feladatát: felkeresse a 100 rá bízott lakást, s ezzel részt vegyen a statisztikák elkészítésében, amelyek többek között a magyar nyelv használatáról is döntenek az elkövetkezendő tíz évben.

A romániai, erdélyi magyarság számára különösen fontos ez a népszámlálás. Mindannyiunkat foglalkoztat: hány magyar él Erdélyben? Csökkent vagy nőtt a magyarok száma? Változott-e a magyarság aránya? A népszámlálás az elkövetkező tíz évre meghatározza a magyar nyelv használatának, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát. Mindez attól függ, hogy október végén hány magyart számolnak össze településeinken és a régióban. Így biztat arra, hogy magyarnak valljuk magunkat az RMDSZ által működtetett nepszamlalas.ro oldal.

Szatmár megyében 2000 számlálóbiztos fogja megkezdeni a munkát, telefonon vagy személyesen egyeztet, esetleg a postaládában hagyott cetlivel jelzi, hogy mikor keresi fel az adott lakást az adatok felvevése céljából - tájékoztatta a szatmár.ro hírportált Pataki Csaba alprefektus.

A népszámlálásra készülődve az egyik legfontosabb dolgunk, hogy azokban az esetekben, amennyiben a háztartásból valaki külföldön dolgozik, esetleg más városban egyetemen tanul, közölje a családdal a személyi számát, hiszen az ő adatait is leadhatjuk, s amennyiben például az egyetemi városban is megszámláltatik, a személyi szám alapján kiszűrik az összesítésből. Az erdélyi magyarok számára ez azért is fontos, mert a család magyar nemzetiségűnek jelentheti be a személy, azonban  - maradva az egyetemi központos példánál - a bentlakás adminisztrátora például mint elsődleges adatközlő bediktálhatja az összes lakót román nemzetiségűként. A személyi szám alapján azonban a végső statisztika elkészítésekor a család által leadott adatokat vezetik be az összesítésbe.

Fontos tudnunk, hogy amikor a népszámlálóbiztost fogadjuk, annak kötelessége felmutatni egy igazolványt - igazolvány nélkül elutasíthatjuk az adatok felvevésére készülő személyt. Az igazolvány hitelességét többek között a piros pecsét illetve a prefektusi aláírás is igazolja. Fontos az is, hogy a népszámlálóbiztos csak egyedül kereshet fel minket, sem gyermek, sem más személy nem lehet vele az adatok felvételekor.

Amennyiben sem telefonon, sem más módon nem veszi fel velünk a kapcsolatot a népszámlálóbiztos október 24-ig, akkor ezt feltétlenül jelezni kell vagy az RMDSZ-nél, vagy akár Pataki Csaba alprefektusnál.

Pataki Csaba egy népszámlálóbiztosi igazolványt mutat

A számlálóbiztos kérdéseire kötelező válaszolni, kivéve hármat: a nemzetiségre, anyanyelvre illetve a felekezeti hovatartozásra irányuló kérdést - bár az erdélyi magyarság számára ezek számítanak a legfontosabbaknak. A számlálóbiztosnak ezeket is kötelező módon fel kell tennie, ha nem tenné, ragaszkodjunk hozzá, hogy ezekre is válaszolni szeretnénk, s ne hagyjuk, hogy a válaszokat esetleg ceruzával töltsék ki, hiszen az bármikor módosítható.

Ezen kérdésekre válaszolva nem szabad összekeverni a nemzetiséget az állampolgársággal - bár minden Romániában élő személy román állampolgár, nemzetiségünket valljuk magyarnak, hiszen kisebbségi jogaink elvesztése múlhat ezen! A 2002-ben megtartott népszámlálás során volt olyan település, ahol sokan tévesztettek, s emiatt nincs most kitéve a település neve magyarul a bejáratnál.

A népszámlálási ív csak a megkérdezett aláírásával válik véglegessé, ezért érdemes kézjegyünk elhelyezése előtt még egyszer átfutni a megadott válaszokat!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: