2019-01-28 14:07:02• hírek • Nagy Tímea

Oktatási intézmények szünnek meg a megyében, a tanfelügyelőség szerint azonban aggodalomra semmi ok!

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Rémhírek keltek szárnyra Szatmár megyei iskola- és óvoda bezárással kapcsolatban. A helyzet tisztázása érdekében kerestük fel a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséget.  Kérdéseinkre Kallós Zoltán megyei főtanfelügyelő-helyettes válaszolt.

A megszüntetéshez fűződő aggodalmak nem alaptalanok, de pánikra semmi ok! A 2019-2020-as tanévben olyan iskolákat és óvodákat vonnak össze népesebb intézményekkel, melyek fenntartása az alacsony létszám miatt túlságosan költséges lenne. Ilyen a Mezőpetri Általános Iskola felső tagozata (5-8. osztálya) is, melybe jelenleg 8 gyermek jár összesen. Ezt a maroknyi diákot átirányítják a szomszédos települések valamelyikére, valószínüleg Nagykárolyba vagy Piskoltra. Az alsó tagozat (0-4. osztály) helyben maradhat.

 

Hasonló cipőben járnak a délelőtti programú óvodák, köztük a meggyesfordulói. A picik jövő tanévtől kezdve az aranyosmeggyesi napközis oviba járnak. A domahidai felsősök 2019 őszétől a kismajtényi suli táborát erősítik. Így jártak a vezendi, a ráksahegyi, a borválaszúti, a kákatelepi, az avaslekencei és az avastelepi tanintézetek is.

 

Ugyanakkor három óvodát napközissé változtatnak, Érendréd, Szilágypér és Csanálos lakosságának nagy örömére.

 

A személyzettel sem szúrnak ki, senki sem marad állás nélkül: ha nem is a községközpontba kapnak áthelyezést, de a biztos munkahely mindenki számára teljesített ígéretnek tekinthető. Így is kevesen vannak manapság, akik oktatási pályára adják a fejüket, hiányszakmának tekinthető az óvodai, illetve az alsó tagozatos pedagógus.

 

Kallós Zoltán az iskolák épületeit illetően is megnyugtató választ adott. Nem állnak majd parlagon az ingatlanok, hiszen a települések önkormányzatai kérelmezhetik az Oktatási Minisztérium átminősítési  engedélyét. A minisztérium általában megadja a jogot, hiszen az épületek hasznosításával azok folyamatos karbantartás alatt állhatnak.

 

A változások senkit sem érintenek kellemetlenül, és gazdaságossági szempontból is kedvező hatással bírnak. Nincs ok az aggodalomra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: