2018-07-26 08:52:34• hírek • Szatmár.ro

Oktatás helyett fordítás és programozás? Hol vannak a szaktanárok?

Komoly gondot jelent az idegennyelv- és az informatikatanárok hiánya az oktatási rendszerben -árulta el a helyettes főtanfelügyelő.

Kedden függesztették ki a véglegesítő vizsgák eredményeit. Mint kiderült, a Szatmár megyében leadott és érvényesnek elkönyvelt 131 dolgozat közül 86-ot értékeltek 8-as osztályzatnál nagyobbra, ami 65,65 százalékos eredményességet jelent számokban kifejezve. Végeredményben, az óvások utáni eredményeket is beleértve Szatmár megyében 70-en vannak azok a tanárok, akiknek nem sikerült 5-ösnél nagyobb jegyet szerezniük, 117-nek 5-ös és 7-es között van az osztályzata, 137 pedagógus pedig 7-est vagy ennél nagyobbat írt a versenyvizsgán. Ami pedig a pedagógusok versenyvizsgáját, azaz a címzetes helyek betöltéséhez szükséges vizsgát illeti, elmondható, hogy 70 tanárnak nem sikerült 5-ösnél nagyobbat szereznie, 117-nek 5-ös és 7-es között van a jegye, 137 pedagógus pedig 7-est vagy ennél nagyobbat írt a versenyvizsgán. 10-est egyetlen tanárnak sem sikerült szereznie.


Megyénkben a verseny- és a véglegesítő vizsgák előtt rengeteg tanári állás árválkodott betöltetlenül. Ezek közül 81 volt címzetes, 378 helyre kerestek helyettesítőt, emellett a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség 938 olyan posztot is jegyzett, melyet a köznyelvben csak félkatedraként tartunk számon. 


Ezzel kapcsolatban Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő arról számolt be a Szatmár.ro-nak, milyen a tanárok, szaktanárok megoszlása megyénkben, illetve mi a helyzet a városokkal és a kisebb településekkel, falvakkal, amelyek távolabb esnek a nagyobb központoktól.


Szerdán azoknak a tanároknak a leosztása zajlott, akik 7-esnél jobb eredményt értek el a versenyvizsgán: több mint 30 katedra ezzel be is telt. A gyengébb jegyet szerző pedagógusok augusztus végén várhatják majd a besorolásukat. Általánosságban elmondható, hogy magyartanárokból és óvodapedagógusokból nincs hiány, szaktanárok tekintetében viszont komoly problémákkal számolhatunk.


Az idegennyelv- és informatikatanárok jóval kisebb számban szeretnének a szakmájukban elhelyezkedni, mint amennyi képzett tanerőre szüksége lenne Szatmár megyének. Egy-egy, az angolt vagy a németet anyanyelvi szinten beszélő pedagógus ugyanis gyakran hamarabb helyezkedik el egy nagyobb vállalatnál, magasabb fizetésért dolgozni, semmint a szakmáját válassza.


Hozzátette, természetesen megoldott a gyerekek felkészítése és a lehető legtöbb esetben szaktanárral biztosítják a szükséges tananyag átadását, mégis előfordul, hogy az évfolyamoknak szánt kötelező tananyagot nem szakmabeli oktató adja le. 


A megyei települések nagyrészén egyébként megoldott a tanárkérdés, teljesen változó, melyik területen milyen szakirányú képzettséggel rendelkező pedagógusokat keresnek - árulta el a főtanfelügyelő helyettes. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: