2016-12-07 16:19:17• hírek • Szatmár.ro

Okos-körforgalmat javasol a híd lábához egyik olvasónk

Ne fogd vissza magad, ha jó ötleted van, küldd el nekünk és nyerhetsz is!

A Szatmár.ro és az Auto Check Center (ACC) szervizhálózat közös akciójának keretében bárki javaslatot tehet Szatmárnémeti közlekedésének módosítására. Ezeket a közlekedésbiztonsági szakemberek is látni fogják, a legátgondoltabb ötleteket pedig gyakorlatba is ültetik! A javaslatokért mindenki kisebb ajándékot kap, és hetente egy-egy nagyobb meglepetést is kisorsolunk! A javaslatok nem csak a Szatmár.ro-n jelennek meg, hanem a legjobb és megvalósítható ötleteket gyakorlatba is fogják ültetni - erről Maskulik Csaba, Szatmárnémeti Közlekedésbiztonsági Bizottságának tagja biztosította hírportálunkat.

A javaslatokat a szatmar@szatmar.ro email címre várjuk. Akciónk három héten keresztül tart, a hét folyamán beérkezett javaslatokat jövő szerdán tesszük majd közzé, és ekkor hirdetjük ki a hét nyertesét is. Ne feledd, minden javaslatot tevőt egy-egy kisebb ACC-s ajándékkal jutalmazunk, szerdánként pedig egy nagyobb ajándékcsomag talál majd gazdára! Akciónk december 14-én zárul!

Akciónk második hetén is sok javaslattevő küldött nekünk levelet. Ők az egy-egy ACC-s névjegykártyatartót a Szamár.ro szerkesztőségében vehetik át a Fragilor utca 1. szám alatt (akkor is, ha javaslatuk még nem jelent meg) december 8 és12 között, hétköznaponként 11 és 12, illetve 16 és 17 óra között. Ugyancsak szerkesztőségünkben vehetik át a nyereményüket azok, akiknek a sorsoláson kedvezett a szerencse - Balog Ákos, Doloczki István, Merk Arnold - ők egy-egy falinaptárat és egy karácsonyi gyertyákat tartalmazó csomagnak örülhetnek. A nyeremények átvételéhez kérjük a személyi igazolványt felmutatni.

És akkor következzenek az újabb javasatok!

Erdélyi Beatrix javaslata:

Ugyan már van tábla és fel is van festve az aszfaltra, de jónéhány sőfor, aki csak megszokásból vezet, nem figyeli a táblajelzeseket. Azt szeretném javasolni, hogy a Golescu híd végződésénél levő jelzőlámpával ellátott kereszteződésekhez legyenek téve még táblák, pontosabban a jelzőlámpák közvetlen közelében, mert ott két sáv megy egyenesen, de mégis egy sávba, azaz középre halmozódik a hosszú sor, és aki esetleg a szélső sávra is beáll, azt kidudálják jó hosszan és még ráadásképpen valamiféle  jelzővel is illetik (tapasztalat). Sajnos ez a helyzet a Károlyi úti  Auchan felé oda-vissza levő jelzőlámpás kereszteződésnél. Ezek a táblák szerintem jelentősen megkönnyítenék a közlekedést, mivel mindenkinek nyilvánvaló lenne, hogy megváltoztak a szabályok, használnák és nem keletkezne méteres sor.


Merk Arnold javaslata:

A Muncii, Sanatatii és a Digului  útkereszteződés kapcsán lenne egy javaslatom. Be kellene tiltani a parkolást az út szélén ( jó lenne ha a rendőrök észre is vennék, hogy  a kanyarban parkolnak az autók), mert megnőtt a forgalom, mióta használják a Dunarii, Digului utcát. Nem látszik jól, kinek van  elsőbbsége és eléggé balesetveszélyes lett az a rész. Esetleg egy kisebb körforgalmat is létre lehetne hozni.


Szatmári Lajos javaslata:

A városi közlekedés módosításában lenne egy javaslatom: a körforgalomban legyenek kis táblácskák a "Kérjük jelezzen. Köszönjük" felirattal. Az elhelyezése a körforgalom körében legyen. Nem saját ötlet, külföldön működik.


Balog Ákos javaslata:

Miért van az, hogy csakis a Szamos bal partján dugul be a forgalom? Mert a hídról lejövet útkereszteződés van, ami rettenetesen lassítja a forgalmat. Egy körforgalom sokkal hatékonyabb lenne, mint a jelenlegi megoldás... főleg ha egy speciális (hülyebiztos) körforgalom fogadná az autósokat.



Azok az autók, melyek a Carpati 1-2 és a 17-es lakótelep felől jönnek, tökéletesen elférnek egy sávon, ugyanis a körforgalomba hajtanak be, ahol ha lassan is, de haladnak, a hídról érkezők pedig akár két sávon is igyekezhetnek a negyedbe az O. Gogan. És ha már körforgalmaknál tartok, a Mileniului Ceahlaului kereszteződésbe reggelente megoldaná kispiacig torlódó autósok problémáját.


Szigethy István javaslata:

A csúcsforgalmi dugók megszüntetésének egyik fontos eleme a nem városi közszállítást biztosító autóbuszok, mikrobuszok átirányítása az autóbusz-állomásra. Így nagymértékben felszabadulnak a városi buszmegállók, nem torlódik fel a forgalom két nagy busz találkozásakor. Javasolnám egy speciális, kedvezményes bérlet kialakítását a vidékről ingázóknak a városi buszjáratokra. Így még a helyi közszállítást is jobban ki lehetne használni.


Bozsó Ferenc javaslata:

Nap mint nap autózom a régi városrészben, s a legnagyobb dugó a Rákóczi utcában van az 1-es Számú Általános Iskola, illetve az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum miatt. A gyalogosok nem figyelnek, s számtalanszor egyesével sétálgatnak a gyalogosátjárón. Az említett iskolák zebráihoz szerintem megoldás lenne érintős jelzőlámpa, ami az autósok részére javítaná a haladást, mivelhogy egyszerre több gyalogos mehetne át, s csak akkor kellene megállni, míg jelenleg szinte állandóan mennek a gyalogosok.


Varga Norbert javaslata:

Elég sok jó ötletet olvastam, de még mindig nem sikerült megoldani a Decebal hídon a forgalmat. Itt van egy nagyon egyszerű megoldas, mivel még ez a szakasz nem lett felújítva a hídon. A Károlyi úton egészen a gyalogos korlátig a temető oldalán (jobb oldalon) lefelé jövet a hídon a gyalogos járda dupla, tehát van a hídon is egy, és a temető mellett is egy. De minek? A csatolt képen látható, hogy a korlát ahol végződik, onnan meg kellene szüntetni a gyalogos járdát a hídon, mert ott van lent a temető mellet egy sokkal szélesebb és a célnak megfelelő. A járda megszüntetésével keletkezne a harmadik sáv az autóknak, majdnem a töltéstől már három sáv lenne, ami sokkal könyebben nyelné a forgalmat és ahol három sávra bővül, most ott pedig négy lenne a jelzőlámpák előt. Egy sáv fordulna balra (Octavian Goga), kettő pedig mehetne a Closcan egyszerre -  hiszen nem ezért lett kétsávosítva az a Closca út?! És jobbra a Károlyi út felé egy sáv menne. Ez lenne szerintem a megoldás. Ami nagyon könnyen kivitelezhető lenne, hiszen ott még nem történt meg a felújítas, és ezt egy kalap alatt meg lehetne csinálni!

(Olvasónk javasatával kapcsolatban jegyeznénk meg, hogy egy ehhez hasonló elképzelés már tervbe van ültetve, a temető oldalán a dupla járda helyett csak egy marad. A polgármesteri hivatal elképzelése szerint viszont az Octavian Goga utca négy sávosra bővítésével a híd lábától két sávon érkeznének az autók a Carpati 1-2, 17-es lakótelep felé.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: