2019-07-05 10:46:09• hírek • Hirado.hu

Okosabbá válhatunk a rövid edzésektől

Képünk illusztráció (flickr.com)
Képünk illusztráció (flickr.com)

Amerikai idegtudósok egereken végzett kísérletben arra az eredményre jutottak, hogy a rövid távú edzések közvetlenül fokozzák annak a génnek a működését, amely növeli a kapcsolatot a neuronok között a hippokampuszban. Az agy ezen része felelős az emlékezet működéséért és a tanulás képességéért.

Korábban embereken végzett kutatásokban és állatkísérletekben már bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van az agy egészségére, azonban ezen tanulmányok szinte mindegyike a tartósan végzett testmozgásra fókuszált – mondja Gary Westbrook, az új tanulmány egyik vezető szerzője.

 

A neurológusok azonban nem a szívre és az izomzatra gyakorolt hatásra voltak kíváncsiak, amelyet gyakran vizsgálnak, hanem hogy pontosan hogyan hat a testmozgás az agyműködésre – olvasható a Science Daily oldal hírei közt.

 

A portlandi Oregon Health & Science University kutatói a kísérletben keveset mozgó egereket helyeztek rövid időközökre futókerékbe, majd néhány kilométert futtatták őket.

 

Azt az eredményt kapták, hogy a rövid távú edzés megnövelte a szinapszisokat a hippokampuszban. A kulcsfontosságú felfedezéshez a gének vizsgálata során jutottak el, amelyek a testmozgás hatására megnövekedtek a neuronokban.

 

Különösen az Mtss1L gén növekedése volt szembeötlő, melynek vizsgálatával eddig keveset foglalkoztak. Ez a gén kódolja azt a proteint, amely a sejtmembránok görbületét okozza.

 

A tanulmányt az eLife online tudományos folyóiratban közölték.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: