2011-03-02 10:23:50• hírek • MTI

Okos és érzékeny kutyák

Portugál kutatók meg vannak győződve arról, hogy a kutyák rendelkeznek empatikus képességekkel, tehát átérzik embergazdájuk érzelmeit.

Karine Silva és Liliane de Sousa, a Portói Egyetem kutatói szerint logikus következtetésről van szó, hiszen a kutya a farkastól származik, és falkában élő állatként természetéből adódik, hogy magáévá tegye fajtársai érzéseit - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmányt ismertetve.
A háziasítás során a kutyáknak elegendő idő állt rendelkezésükre, hogy új falkavezérük, az ember érzelemvilágát megismerjék. Ezen kívül a tenyésztés is arra irányult, hogy az emberrel való közös munka közben megértsék az érzelmi kommunikációs jeleket.

Silváék leírták, hogy korábbi kísérletekben a kutyák kétségbeesett gyerekként viselkedtek, ha hozzájuk közel álló emberek szorongást mímeltek, továbbá, hogy az idomítatlan kutyák is érzékenyek az embert érő vészhelyzetekre, és képesek segítségért rohanni ilyenkor.

Egy másfél évvel ezelőtt megjelent kutatás szerint a kedvencként tartott kutyák hajlamosak ásítani, ha ezt látják az embertől, míg egy öt évvel ezelőtti azt mutatta ki, hogy az ebek stresszhormonszintje a gazdájuké szerint változik.
A ragadós ásítást korábbi kutatások emberek esetében a fokozott empátiával társították - mutattak rá a kutatók, hozzáfűzve: további vizsgálatokra van szükség a kutyák érzelmi és értelmi képességeinek felderítése érdekében, amelyek az emberrel való empatikus kapcsolat alapjai lehetnek.


A kutatók szerint a kutyák rendelkeznek empatikus képességgel
A kutatók szerint a kutyák rendelkeznek empatikus képességgel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: