2013-11-26 10:24:14• hírek • MTI

Ökölvívóból politikus: Vitalij Klicsko

Vitalij Klicsko, a 42 éves ukrán profi ökölvívó, aki tavaly szeptember óta csak az ukrán közélet ringjében küzd pártja, az Ütés (UDAR) színeiben, arra készül, hogy Viktor Janukovics elnököt kiüti az államfői posztból a 2015-ben esedékes elnökválasztásokon.

Az ellenzéki politikusnak a felmérések jó esélyt jósolnak, hosszú ideje ő a legnépszerűbb az ukrán ellenzék vezetői közül.

A Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú bajnoka múlt hónap végén kezdte meg elnökválasztási kampányát. Jelöltségének hivatalos bejelentésére azért kényszerült, mert a parlamentben az adótörvény módosítását egy olyan belerejtett kitétellel fogadták el, amely akadálya lehet annak, hogy elinduljon a 2015-ös választásokon. A jogszabály-módosítás szerint ugyanis az tekinthető folyamatosan Ukrajnában élőnek, akinek az adott időszakban nem volt állandó tartózkodási engedélye más államban, és az adót is Ukrajnában fizette. Elnökválasztáson pedig csak az jelöltetheti magát, aki az elmúlt tíz évben végig Ukrajnában élt. Klicsko aktív bokszolóként viszont huzamosabb ideig Németországban tartózkodott.

Nem ok nélkül tart Janukovics elnök és a mögötte álló Régiók Pártja Klicskótól, és próbálja megakadályozni indulását az elnökválasztásokon. Klicsko sportkarrierje és személyi adottságai miatt különösen népszerű a fiatalok körében, főként az ország középső részében, de mivel politikája nem megosztó, az egész országban, Keleten, Nyugaton és Délen is jelentős számban vannak hívei. A testnevelői tanári diplomával és doktori címmel rendelkező politikus már 114 kilogrammos testsúlyával és több mint kétméteres magasságával is tiszteletet parancsol még politikai ellenfelei előtt is. Nyilvános beszédeiben egyszerűen megfogalmazott, pragmatikus, de érzelmektől sem mentes retorikát alkalmazva célozza meg a választók minél szélesebb körét. Határozott, egyenes, közvetlen stílusú, gyakran a bokszból vett kifejezéseket tartalmazó beszédei alapján az emberek a becsületes, szabályokat tisztelő sportolót látják benne, aki új színt vitt az ukrán közéletbe.

Vitalij Klicsko politikai karrierje 2004-ben indult, amikor nyíltan vállalta, hogy az ellenzék jelöltjét, Viktor Juscsenkót támogatja Janukoviccsal szemben az akkori elnökválasztásokon. Az egész világot bejárta az a felvétel, amelyen szintén sikeres profi ökölvívó öccsével, Volodimirral együtt narancsszínű szalaggal léptek ringbe, így fejezve ki a "narancsos forradalom" melletti támogatásukat. Viktor Juscsenko elnökválasztási győzelme után Klicsko az államfő tanácsadója lett.



2006-ban egyszerre indult a parlamenti, a kijevi városi tanácsi mandátumért és a főpolgármesteri posztért. Végül egyelőre csak a városi tanácsban szerzett mandátumot. 2008-ban ismét ringbe szállt a főpolgármesteri tisztért, de csak a harmadik helyen végzett.

2010-ben alapította meg az Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért nevű pártot, amelynek ukrán rövidítése, az UDAR mozaikszó magyarul "ütést" jelent. A párt a tavaly őszi parlamenti választásokon új erőként bejutott a parlamentbe, 40 mandátumot szerezve a 450 fős törvényhozásban. Ezzel a verhovna rada harmadik legnagyobb létszámú frakcióját alakíthatta meg a kormányzó Régiók Pártja és a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögötti Haza képviselőcsoportja után.

Az ellenzéki pártot programja és célkitűzései alapján ukrán elemzők szociáldemokratának minősítik. Az UDAR elsősorban a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók érdekeinek képviseletét hirdette meg. Emellett a párt a kezdetektől fogva Ukrajna európai integrációja mellett tette le a voksát, hirdetve, hogy az ország számára a Nyugat felé közeledés az egyetlen út a gazdasági felemelkedés és a jóléti társadalom megvalósítása felé.

Klicsko a másik két parlamenti ellenzéki erő vezetőivel együtt az élére állt az EU-párti tüntetéseknek. Igaz, az eddigi legnagyobb, mintegy százezres vasárnapi demonstrációt lekéste, mert külföldről hazatérve repülőgépe nem kapott leszállási engedélyt az ukrán fővárosban, már a múlt csütörtök este óta rendszeresen megjelenik és buzdító beszédeket mond a Függetlenség terén az uniós társulási folyamat leállításáról hozott kormánydöntés ellen spontán tiltakozói akcióba kezdő fővárosiak előtt.

Vitalij Klicsko 1971-ben a mostani Kirgiz SZSZK területén született. A katonai légierőnél szolgáló édesapja miatt családja a Szovjetunió számos sarkát bejárva, 1985-ben költözött a mai Ukrajnába. Nős, két fia és egy lánya van.
Tizennégy éves kora óta bokszol, az ökölvíváson kívül kick-boxban is komoly eredményeket ért el.

Profi ökölvívói pályafutásával hivatalosan még nem hagyott fel, utoljára azonban tavaly szeptemberben lépett ringbe, és védte meg világbajnoki címét Manuel Charr ökölvívóval szemben. A WBC augusztusban jelentette be hivatalosan, hogy Vitalij Klicskónak megsérült a jobb keze, ezért a jövő év elejéig haladékot kapott az újabb címvédő mérkőzésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: