2010-02-12 17:03:44• hírek • Parajdi Andrea

Ökológiai vetélkedő középiskolásoknak

Tizenhét középiskola diákjai vettek részt péntek délután az Együtt Európában elnevezésű ökológiai vetélkedőn.

A Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés, a Vásárosnaményi Önkormányzat, a Vásárosnaményi Természetbarát Diákkör, a Pro Európa Liga és a Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség már hetedik alkalommal szervezte, és/vagy támogatta az Együtt Európában elnevezésű ökológiai vetélkedőt. Ebben az évben a korábbi hagyományokhoz hűen ugyancsak három ország, három város középiskolásai mérték össze képességüket. Szatmárnémetiből 13, Vásárosnaményról 3 és a szlovákiai Nagykaposról egy csapat versenyzett.

Az esemény 15 órakor indult, a megnyitón a fentiekben említett intézmények képviselői is jelen voltak. Kereskényi Gábor, alpolgármester is tiszteletét tette az eseményen, ahol köszöntőbeszédében elmondta: hiába van pénzügyileg nehéz helyzetben a város ilyen és ehhez hasonló célokra mindig fognak pénztámogatást biztosítani, hiszen a környezetvédelem egyre inkább fontos szerepet kap.

A vetélkedő elkezdése előtt a Vásárosnaményi Természetbarát Diákkör tartott bemutatót, akik nemrégiben egy pályázat keretében vízminőség-vizsgálatokat végeztek. Ezt követően indult a verseny, amelynek témái ebben az évben a klímaváltozáshoz és a globális felmelegedéshez kapcsolódnak.

A vetélkedő mellett a versenyre minden résztvevő csapatnak el kell készítenie egy makettet, amely a 2050-es esztendőt a klímaváltozás és globális felmelegedés tükrében ábrázolja. A fantáziadús alkotásokat a Kölcsey Ferenc Főgimnázium folyosóin tekinthették meg a résztvevők. Mindezek mellett még egy olyan feladatot is kaptak a versenyzők, amelynek során időutazást kellett szimuláljanak, másfél percben mutathatták be, hogy 2050-ből visszatérve a jelenbe milyen furcsaságokat észlelnek. A diákok teljesítményét egy öt fős szakzsűri pontozta.





 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: