2008-01-18 11:58:53• hírek • Szatmar.ro

Példás büntetés a környezet szennyezése miatt

ericaÍtélet született az Erika nevű tartályhajó elsüllyedését követő ökológiai katasztrófa ügyében.
Példás büntetés Franciaországban, egy olajmulti ellen - környezeti károkozás miatt. Precedens értékű, sőt, a francia sajtó szerint történelmi ítélet született az Erika nevű tartályhajó 8 évvel ezelőtti elsüllyedése, és az azt követő ökológiai katasztrófa ügyében.

Először ismerte el bűntényként a környezet károsítását egy francia bíróság, amely 400 ezer eurós büntetésre, és sokkal nagyobb nagyságrendű, 200 millió eurós kártérítés megfizetésére ítélte a Total francia olajtársaságot.

A cég tartályhajója 8 éve süllyedt el a francia partok közelében, és a tengerbe került olaj felmérhetetlen károkat okozott a környék növény- és állatvilágában. A katasztrófa fő oka: a hajó elképesztően rossz műszaki állapota volt. Pedig a tavaly például 12 milliárdos profitot realizáló Totalnak lett volna miből jó állapotban lévő szállítóhajókat bérelni.

A kártérítés nagy részét a francia állam kapja, de most először részesülhetnek belőle azok a természetvédő szervezetek is, amelyek önkéntesek hadait mozgósították a károk enyhítésére. Az ítélet egyelőre csak első fokon született meg, és a Total fellebbez. Ismerve a francia igazságszolgáltatási gépezet tempóját, a végső ítéletre és a kártérítések tényleges kifizetésére még éveket kell várni.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: