2013-05-22 11:54:52• hírek • MTI

Oklahomai tornádó - A szélvihar rendkívül pusztító volt

A tornádók gyakoriak az amerikai síkságokon, de az, amelyik hétfőn pusztított Oklahoma City Moore nevű elővárosában, különbözik a többiektől az erősségét tekintve, illetve főként amiatt, hogy lakott területre csapott le - hangsúlyozták szakértők.

Jean-Marie Carriere, a Météo France francia meteorológiai intézet igazgatója szerint a tornádó viszonylag gyakori jelenség az Egyesült Államokban.  A tornádók többsége a nagy alföldekkel rendelkező államokban, Texasban, Oklahomában és Kansasban keletkezik.
Évi átlagos 1200 tornádójával az Egyesült Államok az az ország, ahol ez a jelenség leggyakrabban fordul elő. A Nemzeti Oceanográfiai és Légkörfigyelő Hivatal (NOAA) szerint az Egyesült Államokon kívül két másik övezetben a legnagyobb a tornádók koncentrációja: Argentínában és Bangladesben.

A Moore-ban pusztító tornádó az ötös fokozatú Fujita-Pearson skálán EF-4-es erősségű volt, a szélviharon belül a széllökések sebessége óránként 260 és 320 kilométer között mozgott. Az egyesült államokbeli tornádóknak mindössze 2 százaléka éri el ezt a szintet" - hangsúlyozta Andrew Barrett, a nagy-britanniai Readingi Egyetem meteorológusa.
A moore-i tornádó legpusztítóbb része három kilométer széles volt, ami Carriere szerint eléggé rendkívüli, "nagy erejű jelenséggel van dolgunk".

A szerencsétlenséget tovább fokozta, hogy a forgószél városra csapott le.
Az amerikai alföldek kedveznek a viharoknak, "statisztikailag leginkább a tornádók keletkezésének" - fejtette ki Jean-Marie Carriere. A tornádók valójában mindig a meteorológusok által szupercellás viharoknak nevezett erős viharjelenségek kísérői.
Az Egyesült Államokban gyakori jelenség Európában is ismert.

"Nem mondhatjuk, hogy a tornádók gyakoribbak vagy erősebbek lettek volna" - mondta Ross Reynolds, a Readingi Egyetem munkatársa. "Évről évre változnak, mert az időjárás is évente változik".
Szakértők szerint azt is igen nehéz megmondani, hogy az éghajlatváltozás következtében gyakoribbá vagy erősebbé válnak-e a tornádók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: