2017-04-13 00:22:02• hírek • Kocsis Zoltán

Oda a Bayern nagy sorozata, CR duplájával nyert a Real Münchenben

fotók: uefa.de
fotók: uefa.de

Nem a német csapatok estje volt a szerdai a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, hisz a Bayern München és a Borussia Dortmund is hazai pályán szenvedett vereséget a Real Madrid, illetve a Monaco ellen. A Monaco erőssége a Dortmund védelme volt, míg a Real is sokat köszönhet Arturo Vidalnak, a Bayern középpályásának. A harmadik találkozón az Atlético szokásos takarékos győzelmet aratott a Leicester fölött.

Huszonharmadik alkalommal sorsolták össze a Bayern Münchent és a Real Madridot, ezzel ez az európai kupák leggyakoribb párosítása. Ám nem csak emiatt volt igazán pikáns a két óriás müncheni találkozója, hanem a két edző személye miatt is. Amikor Carlo Ancelotti 1999 és 2001 között a Juventust irányította, akkor Zinedine Zidane a játékosa volt. Tizenhárom évvel később aztán Ancelotti már a Real Madridot vezette a BL-csúcsára, akkor Zidane volt a segítője. Ráadásul akkor a Real 4-0-ra tudott nyerni Münchenben az elődöntőben. Azóta a bajorok legutóbbi 16 hazai meccsüket megnyerték a BL-ben.

Ezúttal is a spanyoloké volt az első igazán nagy gólszerzési lehetőség, ám Manuel Neuer a léc segítségével hatástalanítani tudta Karim Benzema fejesét. A hazaiaknál sérülés miatt nem léphetett pályára a védelem oszlopa, Mads Hummels, valamint a gólvágó Robert Lewandowski. Utóbbi hiányát, úgy tűnt, nem viseli meg a csapat, a 25. percben ugyanis egy szöglet után vérbeli csatárt meghazudtoló módon fejelt a kapuba Arturo Vidal.

Egyértelműen uralta ekkor a játékot a Bayern, amelynek magabiztos labdabirtoklásával és gyors ütemváltásaival nem igazán tudott mit kezdeni a Real. Vidal pedig kétszer is tovább növelhette volna csapata előnyét, de mindkétszer kapu felé küldte a labdát. Előbb, amikor Arjen Robben remek cselei után csukafejessel veszélyeztetett, majd a 45. percben, amikor Dani Carvajal vállán megpattant Franck Ribery lövése, a bíró pedig büntetőt ítélt.

Hogy a chilei pocsék tizenegyesének mekkora szerepe volt nem csak a végeredmény kialakulásában, de könnyen lehet, hogy a továbbjutás eldöntésében, arra a szünet utáni második percben ébredhettek rá a bajorok, amikor Carvajal jobb oldali beadásából az addig nem sokat mutató Cristiano Ronaldo közelről kiegyenlített.

Nem tudni, a gyors gól fogta-e meg annyira a hazaiakat, de tény, a szünet után a madridiak akarata érvényesült a pályán. Főleg azt követően, hogy a bajorok spanyol középpályása, Javi Martinez a 60. percben megkapta második sárgáját. Ezt követően talán hibázott Ancelotti, elképzelhető, indokoltabb lett volna egy ütköző játékossal a középpálya közepét megerősítenie. Az olasz mester azonban nem így tett…

Az utolsó húsz percben egykapuzott a Real! A meccs egyik hőse Carvajal volt, aki gólpassza után remekül szolgálta ki Gareth Bale-t, majd Karin Benzemát is, de Manuel Neuer mindkétszer bravúrral védett. A 75. percben aztán már ő sem tudott mit tenni, amikor Marco Asensio beadása után Ronaldo ismét középről meglőtte csapata második gólját. És önmaga 100. (!) európai kupagólját.

Hogy a vége nem a három évvel ezelőtti kiütést idézte, az legnagyobb részt Neuernek köszönhető, aki bemutatott még néhány bravúrt. A teljesen szétesett és hitehagyott bajorok 16 megnyert hazai BL-meccs után szenvedtek tehát vereséget az Allianz Arénában és könnyen lehet, hogy ez a továbbjutásukba kerül. Bezzeg, ha Vidal nem kapu fölé rúgja a(z amúgy jogtalannak tűnő) büntetőt az első félidő utolsó percében…

Kimaradt egy büntető Dortmundban is, ott azonban Fabinho révén a vendég Monaco nem tudott élni a bírói ajándékkal. A Borussia a keddi bombatámadás miatti sokk mellett Marc Bartra (aki a robbantás következtében sérült meg), Marco Reus és Mario Götze hiányát is kénytelen volt elviselni. Ráadásul a 19. percben Kylian Mbappé lesen állva megszerezte a vezetést a vendégeknek egy gyors kontra végén, amely során Bernardo Silva és Thomas Lemar volt a labda útja. És ha mindez nem lett volna elég csapás, Andrea Raggi beadását követően Sven Bender saját kapujába fejelte a labdát a 35. percben.

A szünet után a Dortmund hatalmas erőfeszítéseket tett a szépítés érdekében, óriási nyomás alá helyezte a vendégek védelmét. Mindez viszonylag gyorsan góllá érett, az 57. percben Pierre-Emerick Aubameyang, Sindzsi Kagava és Ousmane Dembele játszott össze a vendégek ötösén belül, utóbbi pedig az üres kapuba talált. Miközben a BVB elpuskázott még egy-két lehetőséget, védelme összehozott egy újabb gólt a Monacónak. A 79. percben Lukasz Piszczek ugratta ki Mbappét, aki köszönte szépen az ellenféltől kapott ajándékot és első 18 évessé lépett elő, aki duplázni tud a BL egyenes kieséses szakaszában.

A Dortmundot azonban ez sem törte meg, a 84. percben Nuri Sahin passzát követően Kagava - aki az első félidőben még kihagyta ziccerét - szépségdíjas találattal csökkentette ismét egy gólra csapata hátrányát. Életben tartva egyben továbbjutási esélyeit. Ezek még komolyabbak lennének, ha a találkozó első gólhelyzetét is kihagyó Aubameyang az utolsó pillanatokban nem kapu fölé fejel remek pozícióból…

A legkevesebb izgalomban és gólban a madridi nézőknek volt részük, ahol Jan Oblaknak (Atlético) egyáltalán nem volt védeni valója, de Kasper Schmeichelnek sem sok. Az Atlético végig ellenőrzése alatt tartotta a mérkőzést, de kevés igazán nagy gólhelyzetet tudott kialakítani. A találkozó első periódusában távoli lövésekkel próbálkoztak leginkább a spanyolok, Koke el is találta a kapufát.

A találkozó egyetlen találata a 28. percben született, meglehetősen vitatott körülmények között. Egy hazai kontra végén Marc Albrighton szabálytalankodott Antoine Griezmannal szemben, a bíró büntetőt ítélt, a sértett pedig büntetett. Apró szépséghiba, hogy a vitathatatlan szabálytalanság centikkel a tizenhatoson kívül történt!

A párharc érdekessége, hogy a Leicester történelme során eddig háromszor indulhatott el az európai kupákban, ebből kétszer az Atlético Madrid állította meg őket. Rögtön az első körben...

Bajnokok Ligája negyeddöntő, első meccsek:
Borussia Dortmund – Monaco 2-3
gólok: Dembelé (57.), Kagava (84.) illetve Mbappé (19., 79.), Bender (35., öngól)

Bayern München – Real Madrid 1-2
gólok: Vidal (25) illetve Ronaldo (47., 77.)

Atlético Madrid – Leicester 1-0
gól: Griezmann (28., 11-es)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: