2015-06-11 08:55:04• hírek • MTI

Obama újabb 450 amerikai katonát küld Irakba

Újabb 450 amerikai katona Irakba küldését és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló iraki fegyveres erőknek, köztük a kurd pesmergáknak és a szunnita törzsi egységeknek szánt fegyverszállítások felgyorsítását rendelte el szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Az Irakba vezényelt katonák feladata a Pentagon közleménye szerint Anbár tartományban, az at-Takaddum légi bázison a szunnita törzsi erők kiképzése és felszerelése, valamint tanácsadás lesz. A lépés célja az iraki fegyveres erők támogatása a Ramádi-Fallúdzsa folyosó visszafoglalásáért tett erőfeszítéseiben.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok iraki szerepvállalásában a kiképzés kiterjesztését szolgáló csapaterősítés nem jelent változást. Névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselők szerint ugyanakkor Obama elnök nem zárt ki további lépéseket sem az Iszlám Állam elleni harcban.

Az illetékesek amerikai újságíróknak azt is elmondták, hogy a közel-keleti országba Haider al-Abádi iraki miniszterelnök kérésére küldendő új egységek Anbár tartományban a parancsnoklásban, a hírszerzésben és a helyszíni védelemben is támogatást fognak nyújtani. Jelenlétük növelni fogja az amerikai légicsapások hatékonyságát is.

Anbárba az első csapaterősítések a már Irakban állomásozó egységektől érkeznek. A közel-keleti országban jelenleg 3080 amerikai katona teljesít szolgálatot. A legutóbbi, 1500 fős csapaterősítést novemberben rendelte el Barack Obama.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: