2016-07-25 10:42:59• hírek • MTI

Obama szerint nincs jobb elnökjelölt Hillary Clintonnál

Barack Obama szerint nincs jobb elnökjelölt Hillary Clintonnál, az amerikai elnök ezt a CBS televízió "Szemtől szembe a nemzettel" című műsorában jelentette ki, egyúttal élesen bírálta Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

A vasárnap délelőtt szokásos televíziós politikai vitaműsorok egyikének adott Obama-interjú a demokraták elnökjelölő konvenciójának kezdete előtt egy nappal hangzott el. Az elnök azt fejtegette, hogy tisztában van a várható demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton hiányosságaival és gyöngeségeivel, de nincs nála jobb elnökjelölt, mert "tudja a dolgát".

"Nem mindig magával ragadó, van nála jobb szónok is, de tudja a dolgát, és ez minden másnál jobban számít" - hangsúlyozta Obama. Kifejtette, hogy szerinte Hillary Clinton jól ismeri mind a belpolitikai, mind a külpolitikai kérdéseket, keménykezű, és az ösztönzi őt, hogy mi a legjobb Amerikának és az átlagembernek.
"Tisztában van azzal, hogy ebben a demokráciában, amelyben mi élünk, a dolgok nem mindig olyan gyorsan történnek meg, ahogyan szeretnénk, és kompromisszumokra van szükség" - fogalmazott Barack Obama.

Clinton email-botrányáról - vagyis hogy Clinton külügyminiszterként a magán levélfiókját és szerverét is használta hivatalos ügyekben, így bizalmas információk is napvilágra kerülhettek - azt mondta, hogy "hiba volt". De rögtön hozzátette: bárki, aki a közéletben ilyen hosszú ideje tevékenykedik, mint Clinton, bizonyosan követ el hibákat. Az elnök elismerte: ő maga is követett el hibákat, és ha visszatekint elnöksége éveire, néhány ügyben ma másként cselekedne. Azt azonban nem fejtette ki, hogy konkrétan mire gondol.

Obama négy tulajdonságot emelt ki, amelyre szerinte az Egyesült Államok jövendő elnökének szüksége van: képes legyen jó csapatot felépíteni, legyen fegyelmezett a munka elvégzésekor, legyenek víziói az ország számára és valóban törődjön az emberekkel.

Szerinte az a tény, hogy a republikánusok Donald Trumpot jelölték elnöküknek a párton belüli alapvető változásokat jelzi. Óvatosságra intett annak érdekében, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban és külföldön történt terrorakciókat ne az emberek félelmeinek kiaknázására használják fel.



Szerinte az Egyesült Államok ma "jelentősen biztonságosabb", mint 2001. szeptember 11. után volt, és ennek hangsúlyozását kivált fontosnak tartotta. Ismét megerősítette pár nappal ezelőtti álláspontját, miszerint a Trump által a republikánus konvención az Egyesült Államok helyzetéről felvázolt sötét kép nem felel meg a valóságnak.
Kitért az elnök arra is, amit  Donald Trump a NATO-tagországok támogatásáról mondott egy lapinterjúban. Trump arról beszélt a The New York Timesnak adott interjújában, hogy elnökként csak azt követően nyújtana katonai segítséget NATO-tagországnak, ha már megvizsgálta, hogy az adott tagország teljesítette-e kötelezettségeit.

Ezek a kijelentések Obama elnök szerint "a felkészültségnek azt a hiányát mutatják, amelyet külpolitikai kérdésekben Trump mindig is tanúsított". Leszögezte: "Nagy különbség van a között, hogy védelmi képességeik erősítésére ösztökéljük európai szövetségeseinket, kivált, amikor Oroszország agresszívabb, és a között, hogy azt mondjuk nekik, tudjátok mit, lehet, hogy nem is tartjuk magunkat a kötelezettségeinkhez."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: