2014-08-06 10:44:18• hírek • MTI

Obama hosszú távú partnerséget ajánlott fel Afrikának

Barack Obama amerikai elnök kedden ígéretet tett, hogy fokozza az afrikai gazdasági növekedés gyorsítására irányuló amerikai erőfeszítéseket, s kijelentette, hogy az Egyesült Államok olyan partnere kíván lenni a kontinensnek, amely annak hosszú távú kilátásaiban érdekelt, nem pedig csak természeti kincseinek kiaknázásában.

"Az Egyesült Államok eltökélt abban, hogy partner legyen Afrika sikerében. Jó partner, egyenlő partner és hosszútávra szóló partner" - hangoztatta Obama Washingtonban az első amerikai-afrikai csúcstalálkozón.

A háromnapos tanácskozás-sorozaton lehetőségek sora nyílt arra, hogy az amerikai nagyvállalatok vezérei közvetlen tárgyalásokat folytassanak a "fekete kontinens" több tucatnyi állami vezetőjével. Felszólalásában Obama elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai cégek hosszú távú üzleti kapcsolatokra törekednek a térségben.

A csúcs alkalmából amerikai és afrikai cégek, valamint a Világbank több mint 17 milliárd dollárnyi beruházásra tettek ígéretet az Európától délre elterülő földrészen.

Obama, aki a Fehér Házban kedd este díszvacsorát adott magas rangú vendégei számára, felszólította az afrikai vezetőket, hogy teremtsenek olyan politikai környezetet, amely elősegíti a növekedést.

"Egy dolog a tőke, meg a fejlesztési programok és projektek, ám az olyan dolgok mint jogállamiság, a jogszabályi reform és a jó kormányzás sokkal inkább számítanak" - hangsúlyozta az elnök.

Barack Obama arra biztatta az amerikai üzletembereket, vessék latba befolyásukat annak érdekében, hogy a kongresszus meghosszabbítsa az Egyesült Államok Export-Import Bankjának szeptemberben lejáró működési mandátumát. A konzervatív republikánusok ellenzik az amerikai termékek importőreinek hitelgaranciát nyújtó, 1934-ben létrehozott pénzintézmény fenntartását, pedig annak tevékenységéből olyan óriásvállalatok profitálnak, mint Boeing, a Caterpillar vagy General Electric.

Amerika globális vetélytársai közül Peking 2000 óta már öt csúcstalálkozót rendezett Afrika vezetőivel, és már öt évvel ezelőtt kiszorította az Egyesült Államokat Afrika elsőszámú kereskedelmi partnerének pozíciójából. A közvetlen beruházások terén azonban még mindig Amerika az első.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: