2015-01-22 09:36:48• hírek • MTI

Obama és Nazarbajev támogatja Ukrajna területi épségét

Barack Obama amerikai és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök az ukrán válsággal kapcsolatban egyetértett abban, hogy fontos megvédelmezni a szuverenitás és a területi épség elveit - közölte a Fehér Ház a két vezető szerdán lefolytatott telefonbeszélgetéséről.

A két elnök megerősítette: közös érdekük, hogy sikerüljön békés megoldást találni a kelet-ukrajnai helyzetre.

Obama megismételte, hogy a konfliktus tárgyalásos rendezése érdekében maradéktalanul végre kell hajtani az Oroszország által is aláírt minszki megállapodást. Arra bátorította Kazahsztánt, hogy folytassa aktív szerepvállalását az ukrajnai helyzet békés kimenetele érdekében.

Mindeközben a Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket a frontvonal körüli ütközőzónából, amelynek kijelölését a tavaly Minszkben kötött tűzszüneti egyezmény írja elő - jelentette be a német külügyminiszter szerda éjjel Berlinben az orosz, az ukrán és a francia diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után.

Frank-Walter Steinmeier a röviddel éjfél előtt véget ért egyeztetés után elmondta: mindenki belátja, hogy ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az "nem mehet így tovább", és nemcsak az öldöklést kell megállítani, hanem "lehetőségeket kell keresni" a térségben élők helyzetének javítására.

Ezért első lépésként kivonják a nehézfegyvereket a minszki megállapodásban meghatározott ütközőzónából - a frontvonal körüli - 30 kilométeres sávból, és összehívják az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot, hogy tárgyaljon a további teendőkről - mondta Steinmeier.

Hangsúlyozta: az orosz fél ígéretet tett arra, hogy az új megállapodás betartatásáért latba veti befolyását az oroszbarát szakadárokra.

Áttörés még mindig nincs a válság rendezését célzó folyamatban, de "végre érzékelhető haladásról" lehet beszélni - mondta a német külügyminiszter.

"Amennyiben meg is valósul mindaz, amiben megegyeztünk, egy lépéssel közelebb jutunk az asztanai csúcstalálkozóhoz"  - tette hozzá.

A normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport vezetőinek a kazahsztáni fővárosban rendezendő találkozójára Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Az értekezlet előkészítésére a külügyminisztereket kérték fel.

Steinmeier és kollegái, Pavlo Klimkin ukrán, Szergej Lavrov orosz és Laurent Fabius francia külügyminiszter több telefonos egyeztetés után, bő egy hete a német diplomácia vezetőjének kezdeményezésére személyesen találkoztak Berlinben, de nem tudtak megállapodni semmiben.

Az újabb külügyminiszteri találkozót ukrán és orosz javaslatra szervezték meg, a cél már nem is az asztanai csúcs előkészítése volt, hanem a válság további mélyülésének megakadályozása.

Az asztanai csúcsot az első tervek szerint január 15-én tartották volna meg. A német álláspont szerint Angela Merkel kancellár, Petro Porosenko, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfő találkozójának csak akkor van értelme, ha előbb biztosítják a minszki megállapodás maradéktalan végrehajtását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: