2010-12-23 10:23:57• hírek • Pogár Demeter/MTI

Obama engedett

Barack Obama amerikai elnök szerdán Washingtonban aláírta a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó törvény visszavonásáról szóló jogszabályt.

Mivel a Pentagon csak kéthónapos átmeneti időszak után vezeti be a  "ne kérdezd, ne mondd el" törvény visszavonásával járó változásokat, jogvédők azt javasolják a homoszexuálisoknak, hogy mindaddig ne nyilatkozzanak nemi irányultságukról. Obama kijelentette, hogy a 17 éve  bevezetett tilalom megszűntetése erősíti az amerikai nemzet biztonságát.

Az elnök az aláírási szertartáson felidézett több, homoszexuális katonák által elkövetett hőstettet. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem a "ne kérdezd, nem mondd el országa", hanem olyan egységes nemzet, amelyben mindenki egyenlő.
Az 1993-ban bevezetett "ne kérdezd, ne válaszolj" törvény értelmében az amerikai fegyveres erők kötelékébe tilos volt olyan személyeket besorozni, akik nyíltan vonzódnak a saját nemük iránt. Ha valakiről kiderült, hogy homoszexuális, azt kötelező volt azonnal leszerelni.

A tilalom visszavonását az elmúlt hetekben drámai fordulatok előzték meg. Miután a képviselőház - Obama 2008-as választási ígértének megfelelően - már rég támogatásáról biztosította a korlátozás megszűntetését, a szenátus december 10-én tűzte napirendére az erről szóló szavazást.

A szenátorok 57-40 arányban a visszavonás mellett voksoltak , ám a törvényerőre emeléshez további 3 szavazatra lett volna szükség. Úgy tűnt, hogy homoszexuálisok katonai szolgálatának kérdése ezzel legalább egy évre lekerült a  törvényhozás napirendjéről. Mivel a január 5-én összeülő új képviselőházban már a republikánusok lesznek többségben, a törvénytervezet kudarca véglegesnek tűnt akkor.


Amerikai katonák
Amerikai katonák



A melegek és leszbikusok igazából abban bízhattak, hogy a jogszabályt jövőre bírósági ítélet fogja megsemmisíteni. A kifutó képviselőházban többséggel rendelkező demokraták azonban még egyszer szavazásra bocsátották a kérdést, s az alsóházi megerősítés után a szenátusi megismételt szavazáson, december 18-án a visszavonás immár 65 támogató szavazatot kapott.

A Log Cabin Republicans nevű szervezet bírósági úton próbálta meg elérni, hogy a  Pentagon ne alkalmazza többé a törvényt. A szervezet folyamodványa nyomán októberben egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette a tilalmat. Az igazságügyi minisztérium hivatalból megfellebbezte az ítéletet, aminek eredményeképpen a fellebbviteli bíróság mindaddig engedélyt adott a törvény alkalmazására, amíg a testület érdemben ki nem vizsgálja az ügyet.

Több katonai vezető úgy vélekedett, hogy a tilalom azonnali feloldása alááshatja a katonai műveleteket, a harci szellemet és a toborzást. Egy, a  Pentagon által a közelmúltban elvégeztetett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a nyíltan homoszexuális katonák megjelenése a haderő kötelékében csak minimális veszélyt jelentene az amerikai háborús erőfeszítésekre. Ezzel mind a védelmi miniszter, mind pedig az egyesített vezérkar főnöke egyetértett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: