2009-04-29 17:22:52• hírek • Kertész Róbert/MTI

Obama elnökségének első száz napja

Nagy jelentőségű intézkedések történtek Barack Obama amerikai elnök kormányzásának első száz napján, de több fontos területen csekély a haladás - ezt állapította meg az Amnesty International szerdán Londonban kiadott átfogó elemzése.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 33 oldalas áttekintése szerint az új amerikai adminisztráció felismerte, hogy elődjének hozzáállása elfogadhatatlan, sőt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek szempontjából egyenesen ártalmas volt.

Az Obama-kormány "a visszaélések örökségét" kapta elődjétől, és több fontos területen hozzákezdett ennek az örökségnek a feldolgozásához, ami üdvözlendő.

A guantánamói táborban azonban még mindig hozzávetőleg 240 személyt tartanak fogva törvénysértő módon, és az ő jövőjük az Obama-kormány első száz napja után is bizonytalan; az ügyükben indított felülvizsgálat eddig mindössze egy fogoly elengedését eredményezte - áll az AI elemzésében.

A szervezet kiemeli: Obama beiktatása óta sem emeltek hivatalosan vádat guantánamói őrizetesek ellen.
Jóllehet az Amnesty International nem lát okot arra, hogy kétségbe vonja Barack Obama elkötelezettségét Guantánamo bezárása mellett, a szervezet szerint azonban aggályos a foglyok ügyében indult felülvizsgálat átláthatóságának hiánya.
Az alaphelyzet még mindig az, hogy az új amerikai elnök hivatali idejének első száz napja után is törvényellenes módon tartanak fogva őrizeteseket a táborban, és a foglyok túlnyomó többségének helyzetében a kormányváltás eddig semmilyen változást nem hozott - áll a szerdán Londonban megjelent Amnesty-jelentésben.

Ráadásul az afganisztáni Bagram légitámaszpontján is körülbelül 550 személyt tartanak amerikai őrizetben, és a létesítményt "titkolózás övezi", ami az emberi jogok megsértésére ad lehetőséget.

Nem tagadható, hogy amerikai ügynökök a nemzetközi jog megítélése szerint bűncselekményeket követtek el, és az emberi jogoknak a terror elleni fellépés jegyében történt széleskörű megsértését - köztük az őrizetesek kínzását - az amerikai kormányzat legmagasabb szintjein hagyták jóvá.

Sajnálatos módon az új amerikai kormány által az elszámoltatás kérdésében elfoglalt álláspont is a kínzásokban vétkesek büntetlenségének megerősítését eredményezte, ami összeegyeztethetetlen az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségvállalásaival - fogalmaznak az Amnesty International jelentésének szerzői.

Barack Obama: jó döntések, vegyes eredmények

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: