2015-07-07 11:49:40• hírek • MTI

Obama: az IÁ szíriai hátországát veszi célba Washington

Az Egyesült Államok erősíti az Iszlám Állam (IÁ) szíriai hátországa, így például a dzsihadista szervezet finanszírozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő olaj- és gázipari létesítmények elleni támadásait - közölte Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Pentagonban tartott sajtóértekezletén.

Az amerikai elnök - aki a dzsihadisták elleni harc állásának áttekintése végett látogatott a védelmi minisztériumba - leszögezte: az IÁ utóbbi hónapokban elszenvedett vereségei azt jelzik, hogy a szervezetet le lehet és le is fogják győzni, ez azonban csak hatékony helyi szövetségesek segítségével sikerülhet.

Szíriával kapcsolatban leszögezte: ahhoz, hogy a négy éve polgárháborúban őrlődő ország egységre tudjon lépni az IÁ ellen, új, befogadó vezetésre van szükség, amelynek nem lehet tagja Bassár el-Aszad jelenlegi elnök. Washington erősíteni fogja a mérsékelt szíriai ellenzék támogatását, ahogy az IÁ ellen harcoló kurd és iraki erőknek nyújtott segítséget is - közölte Obama.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a Washington által vezetett terrorellenes koalíció eddig több mint 5000 légicsapást hajtott végre az IÁ állásai ellen, ezek során a szervezet több ezer harcosával végeztek. Az IÁ-nak komoly stratégiai gyengeségei vannak, és olyan közösségek veszik körül, amelyek a csoport vereségében érdekeltek - mondta Obama.

Egyúttal azonban azt is leszögezte, hogy a szervezet elleni harc hosszú és nehéz lesz, és az IÁ-t csak átfogó stratégiával, a katonai mellett politikai és gazdasági eszközöket bevetve, valamint szélsőséges ideológiájának hiteltelenítésével lehet legyőzni. Egyúttal ismét megerősítette, hogy Washington nem küld szárazföldi csapatokat az IÁ ellen.

Barack Obama közölte: az Egyesült Államok soha nem állhat harcban az iszlám vallással, és a szélsőséges erőszak mint jelenség nem kapcsolható egyetlen vallási közösséghez. Ugyanakkor aláhúzta azt is: az IÁ sikeresen toboroz muszlim fiatalokat világszerte, ennek megakadályozásáért többet kell tenniük az amerikai hatóságoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: