2014-04-15 09:34:54• hírek • MTI

Obama Putyint sürgette

Fotó: Pete Souza
Fotó: Pete Souza

Barack Obama amerikai elnök arra sürgette orosz partnerét, Vlagyimir Putyint, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert - közölte helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház.

A Washingtonban kiadott kommüniké szerint Obama Moszkva kérésére hívta fel Putyint az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Az amerikai elnök a telefonban súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek.

"Az országban minden irreguláris erőnek le kell tennie a fegyvert" - hangsúlyozta Barack Obama.

Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz hivatalos személyek által használt retorika ellenére az ukrán kormány "figyelemreméltó visszafogottságot" tanúsított, és elismeréssel szólt Kijev arra irányuló erőfeszítéseiről is, hogy egyesítse az országot a május 25-i szabad és tisztességes elnökválasztás megtartásával, egy befogadó jellegű alkotmányos reform elfogadásával, valamint a hatalom decentralizálását célzó konkrét lépések előterjesztésével.

Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik, és egyértelművé tette, hogy ennek Moszkvát terhelő "költségei" csak tovább nőnek majd, ha ezek az ukrajnai akciók folytatódnak.

Az amerikai elnök a fehér házi közlemény szerint kitért a kontaktcsoport csütörtökre tervezett genfi tanácskozására, kijelentve, hogy noha továbbra is hisz a diplomáciai megoldás lehetőségében, az nem érvényesülhet egy olyan környezetben, amelyben az orosz hadsereg megfélemlítést alkalmaz az ukrán határokon, Ukrajnában fegyveres provokációk történnek, a kremlbeli hivatalos személyek pedig a feszültséget fokozó retorikával élnek.

A Kreml néhány órával korábban egész más beállításban számolt be Obama és Putyin megbeszéléséről. Moszkva szerint Putyin a telefonban azt hangoztatta, hogy Oroszországot "alaptalanul", puszta spekulációk alapján "vádolják azzal, hogy beavatkozik az Ukrajna keleti részében zajló eseményekbe".

A nap folyamán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, 1 milliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. A közlést megelőzően Lew fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: