2018-08-24 06:27:57• hírek • Bede Emőke

Nyugat-nílusi láz: eddig 56 megbetegedés, 6 haláleset

Kereken két hete ütötte fel megyénkben fejét a nyugat-nílusi láz, az azóta eltelt időben pedig az ország többi részén is újabb és újabb eseteket regisztráltak.

Az Országos Közegészségügyi Intézet péntek reggel frissített adatokat közölt a megbetegedést illetően. Ebből kiderül, hogy a május 5. és az augusztus 22. között eltelt időszakban összesen 56 megbetegedést regisztráltak. Ezek közül 6 végződött elhalálozással: egy Galati, egy Iasi, egy Kovászna megyében, a fennmaradó három áldozat pedig bukaresti volt. Szatmár megyében a két héttel ezelőtti eset óta újabbat szerencsére nem regisztráltak.
 

Ami a páciensek életkorát illeti, elmondható, hogy a legveszélyeztetettebbek az idősek, az 56 esetből ugyanis 11 beteg volt 60 és 69 év közötti, újabb 11 beteg 70 és 79 közötti, illetve 13-an 80 év felettiek voltak.A Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85%-ában tünetmentesen, 10-20%-ában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul. Az esetek kevesebb, mint 1%-ában kóros agytörzsi elváltozások jelentkeznek: a vírus gerinc- és agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozhat, amely az orvostudomány jelenlegi eszközeivel nem gyógyítható és bénuláshoz, kómához vagy a halálhoz vezethet. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok, az idősek és betegek, mert gyenge az immunrendszerük; náluk a fertőzés halállal is végződhet.


A DSP néhány óvintézkedést fogalmazott meg, melyeket szem előtt tartva minimálisra csökkenthető az esélye annak, hogy a nyugat-nílusi láz elérjen bennünket. A szúnyogok ellen védekezzünk riasztószerekkel, a lakásunk ablakára pedig szereljünk hálót, mely nem engedi beszökni a vérszívókat. Ha kertes házban élünk, akkor törekedjünk arra, hogy udvarunkon ne alakuljanak ki pocsolyák, illetve mi magunk se látogassunk állóvizeket, mocsarakat. Ha mégis így tennénk, lehetőség szerint viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: