2011-04-14 08:38:17• hírek • Szatmár.ro

Megrongálták Wass Albert síremlékét

Megrongálták Wass Albert író síremlékét az erdélyi Marosvécsen (Brincovenesti), az ottani Kemény-kastély kertjében - közölte az MTI-vel szerda este Nagy Kemény Géza, a kastély egyik tulajdonosa.

Elmondása szerint a kő síremlékről ismeretlenek lecsavarozták és elvitték az író portréját ábrázoló, Hunyadi László szobrász által készített bronz emlékplakettet.

A bűncselekményről a helyi rendőrség értesítette Nagy Kemény Gézát, aki azonban nem tudott azonnal a helyszínre utazni. A rendőrök azt mondták neki: lopás vagy garázdaság történt, esetleg sírgyalázásról van szó.
Utóbbi lehetőségére utal szerinte, hogy az elkövetők "lepattintották" az Erdélyi Helikon íróinak emlékére tavalyelőtt állított kopjafa márványtábláját is, és a fényképeken látszik, hogy a nemzeti szalagok és más "nemzeti jellegű dolgok a földre vannak dobva".

Ezt Benkő Mihály marosvécsi református lelkész is tudja igazolni - mondta. A helyszínen járt Barta József holtmarosi pap, a Wass Albert alapítvány egyik alapítója is, ő tett feljelentést a rendőrségen, de "tegnap érkezett Erdélybe haza az író fia, Wass Endre, és ő is értesült a történtekről".

Nagy Kemény Géza - báró Kemény János második unokája - hozzátette, hogy nyáron hetente 100-200 ember látogatta meg az emlékművet Magyarországról, hogy Wass Albert emléke előtt fejet hajtson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: