2009-09-22 17:16:36• hírek • Parajdi Andrea

Nyomorúság váltotta fel az egykori eleganciát

Kevés olyan civilizáltnak titulált város létezik, amelynek éppen a kellős közepében terpeszkedik egy lesújtó látványt nyújtó lakóház. Szatmárnémetinek ez megadatott. Az egykori elegáns Viktória Szálló, ma egy düledező épület, ahonnan már messziről szivárog a bűz és amely remek helyszíne a prostituáltak törvénybeütköző „ügyletének".

Talán forognak a sírjukban azok az építészek, akik annak idején megálmodták a Viktória Szállót, akik valami olyat hoztak létre az Osztrák-Magyar Monarchia idején, ami napjainkban akár történelmi éke is lehetne a városnak. Száz évvel ezelőtt bizonyára még senki sem gondolta, hogy a kétezres évek fordulóján az egykori elegáns szálló düledező épületté válik, amelyből már messziről áramlik a bűz, amelynek falain belül esténként szinte egymás hegyén-hátán hajtsák álomra fejüket az ottlakók, és amelyen belül immár évek óta a prostituáltak is bonyolítják különböző törvénybeütköző „ügyleteiket".

Szociálisan hátrányos helyzetben lévő családok sajnos a világon mindenhol vannak - s mintha ez már teljesen természetes is lenne- ám jó Európai szokáshoz híven, képesek vagyunk elrejteni a problémát, mégpedig úgy, hogy száműzzük a „jelenséget" a város peremére. Kevés olyan „civilizáltnak titulált" város létezik, amelynek éppen a kellős közepében terpeszkedik egy lesújtó látványt nyújtó lakóház -nos nekünk ez is megadatott.

A Szatmárnémetibe érkező turista lassan sorra veszi a helyi nevezetességeket, s bizonyára meglátogatja a város jelképét a tűzoltótornyot is, ahonnan testközelből, direkt rálátással fedezheti fel a Horea utca 6 szám alatti nyomortelep-hangulatú ingatlant. S innentől kezdve már csak az a kérdés, hogyha a turista visszatér országába miről mesél legelőször a családjának?

Minden a kommunizmus idején kezdődött, az egykori Viktória Szállóba be-be költöztek különböző etnikumú családok, aztán lassan egy-egy apartmant meg is vásároltak az ottaniak. A '80-as években egy Dit nevű elvtárs kísérletet tett arra, hogy kiköltöztesse onnan a zűrős családokat, ám a terve végül füstbe ment. Jelenleg körülbelül ötven család, azaz 200 személy él az ingatlanba, többségében egy szobás lakásokban. Ezek közül 31-en szerződésben állnak a városi önkormányzattal. -Minden olyan lakást bérbe adtunk, amelyek a mi tulajdonunkban vannak. Az ott élők egy szimbolikus összeget körülbelül 85 lejt fizetnek a havi bérért, az onnan befolyó pénzt mondhatni semmi látványosra sem tudja hasznosítani a város - tájékoztatott Kereskényi Gábor alpolgármester.

A várossal szerződésben álló családoknak viszonylag biztosítva vannak a saját ellátásukhoz szükséges feltételek, bár fürdőszobájuk nincs, s a folyóson lévő egy közös vécét sem lehet vízzel leöblíteni, azért az otthonukban víz is, áram is van s attól sem kell tartaniuk, hogy megfagynak a hideg hónapokban. Rosszabb esetben azok a családok vannak, akik illegálisan telepedtek be az ingatlanba - szám szerint senki sem tudja megmondani pontosan hányan húzzák meg jogtalanul magukat az épületben, de úgy körülbelül húsz családra tippelnek.


Az egykori elegáns Viktória Szálló, ma egy düledező épület
Az egykori elegáns Viktória Szálló, ma egy düledező épület


-Miattuk kell nézzük, ahogy tönkremegy az épület, ők azok, akik generálják az erőszakot, és akik különböző törvénytelenségeket követnek el - mondja az 50 éves Gombos Géza, aki roma származása ellenére nem nézi jó szemmel az otthona körüli zűröket, és aki nyugdíjas létére napi rendszerességgel feltakarítja az udvart, hogy legalább ott civilizáltabb körülmények legyenek. -Azt szeretnénk, ha a Polgármesteri Hivatal felmérné a helyzetet, ellenőrizné és kilakoltatná azokat, akiknek semmilyen engedélyük nincsen arra, hogy itt-tartózkodjanak. Abban reménykedünk, hogyha kiköltöznek ezek a családok, akkor kaphatnánk egy akkora szobarészt, amelyből kialakíthatnánk egy fürdőszobát - mondja.

Az ottélőknek nem csak az a problémájuk, hogy nem tudnak megfelelően tisztálkodni, hanem az is zavarja őket, hogy az ingatlan az utóbbi években a „törvénytelenségek" fellegvára lett. -Ide járnak a prostituáltak, itt intézik az ügyeiket. Tudomásunk szerint a szolgáltatásukat nem itt bonyolítják, viszont olyanra már többször is volt példa, hogy ide hívták az ügyfelet, előre elkérték a pénzt, majd becsapták a szerencsétlent és a másik kijáraton elszaladtak - mesélik az ottlakók.

A romák antiszociális viselkedése és zajos életvitele mindenkit zavar, pláne akik nap mint nap ezen az útvonalon közlekednek. Adrian Pop, egy közeli ügyvédi irodában dolgozik, január óta naponta többször is elhalad a kétes kilétű ingatlan előtt. -Itt található szemben az Északi színház, számos bankfiók, az útvégén a Törvényszék, illetve számtalan igényes vendéglátóegység és üzlethelyiség. Ahogyan itt sétálunk, egy kellemes XXI.századi környezetben érezhetjük magunkat, ám csupán egy lépést kell tennünk ahhoz, hogy egy teljesen más világba érkezzünk. Ez az épület és az ittlakók életmódja csorbát jelent a város szívén - kérdésünkre válaszolva taglalja véleményét Adrian Pop.

Itt egy újabb eset, amelyre a megoldást mindenki a Polgármesteri Hivataltól várja, holott a rendőrség a tömérdek bejelentés után sem képes megfékezni a prostitúciót, és nem tudja kordában tartani a törvényszegőket. A közösségi rendőrség munkatársai rendszeresen róják a köröket az ingatlan mellett, de nem veszik kézbe a problémákat, csupán a jelenlétükkel akarják fegyelmezni a zűrös ottélőket- mondják a lakók.

Az Önkormányzat is tisztában van a felelősségével, ám ahhoz, hogy ezt a problémát orvosolják hatalmas összegekre volna szükség. -Az lenne egy valódi megoldás, ha volnának olyan szociális lakások, amelyeket oda lehetne adni az ott élő embereknek, vagy ha lenne rá anyagi keretünk, hogy egy szociális tömbházat felépítsünk. Ezzel a két módszerrel ki lehetne onnan költöztetni a zűrős, hátrányos helyzetű családokat - mondja Kereskényi Gábor alpolgármester, aki szerint a legnagyobb probléma az emberek mentalitásában keresendő. Ha más lenne a hozzáállásuk, és ők maguk is arra vágynának, hogy normálisabb életszínvonalat képviseljenek, akkor jobban ügyeltek volna az ingatlan állapotára is. Az, hogy az ingatlanba beruházzon a város, szintén megvalósíthatatlan, hiszen már csak ahhoz több millió lejre lenne szükség, hogy az egykori Viktória szálló homlokzata új pompát nyerhessen.


Az épületbe legalább húsz család illegálisan költözött be
Az épületben legalább húsz család illegálisan költözött be


A Szatmárnémeti Önkormányzat felállított egy bizottságot, amely konkrétan a szociális lakásokkal foglalkozik, és amely rendszeresen tart ellenőrzéseket. Kereskényi elmondása szerint időszerű immár, hogy szétnézzenek közelebbről is az épületben, és megpróbálják felmérni pontosan hány lakás van az ingatlanban, és abból hány képezi a város tulajdonát. A hivatal csupán abban az esetben tud lépni, ha azokban az otthonokban talál rendellenességet, amely hozzájuk tartozik, vagyis körülbelül a lakások 60 százalékát érintően van befolyásuk.

Az ellenőrzőbizottság tagjai jövő hét kedden szerveznek ellenőrzést, ezt követően lehet majd megoldási javaslatokkal előállni. Az nem kérdés, hogy egy jó ideg még biztos marad Szatmárnémeti szívében ez a „turistariasztó" környezet, de sokak számára már az is megoldás lenne, ha a hatóságok közös összefogásának eredményeként süllyesztőbe veszne az alvilági hangulat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: